Οικονομία

Τι θα γίνει με το ρεύμα- Επιδοτήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο- Θα δοθούν και σε επιχειρήσεις


 Μιά συνολική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και παράλληλα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για τις επιδοτήσεις.

 Η παρέμβαση θα περιλαμβάνει άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης, φοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε καταναλωτές βιομηχανικού ρεύματος, έκτακτη φορολογία σε ηλεκτροπαραγωγούς και παρόχους και – ενδεχομένως – έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη.

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο, προκειμένου οι καταναλωτές να μην πληρώσουν πάνω από 15 λεπτά (0,15 ευρώ) την κιλοβατώρα και ταυτόχρονα το Δημόσιο να μην επιβαρυνθεί  σημαντικά.

 Η συμβολή της ΔΕΗ

 Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν και οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί και πάροχοι, που απορροφούν μεγάλο μέρος της αύξησης της χονδρικής τιμής, ρίχνοντας την τελική τιμή στα 16 λεπτά και χαμηλότερα. Το έπραξαν ήδη η ΔΕΗ και η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου/Metlen, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά και αναγκάζοντας τους ανταγωνιστές τους να ακολουθήσουν.

Η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί αύριο που θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια τα οποία θα ισχύσουν τον Δεκέμβριο.

Φαίνεται ότι εν πάση περιπτώσει ο κυβερνητικός στόχος θα επιτευχθεί, η λιανική τιμή θα διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από τα 16 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές με τα πράσινα τιμολόγια θα πληρώσουν περίπου 15 λεπτά την κιλοβατώρα – μέχρι 15,2 λεπτά  στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου.

Το Δημόσιο με τις επιδοτήσεις θα καλύψει τη διαφορά του περίπου ενός λεπτού (0,01 ευρώ ανα  κιλοβατώρα), επιδοτώντας τουλάχιστον 800.000 καταναλωτές-νοικοκυριά και περί τις 70.000 επιχειρήσεις.

 Ανοδικά οι τιμές χονδρικής

Η συνολική δαπάνη υπολογίστηκε αρχικά σε 100-120 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 140 εκατ ευρώ – ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί τελικά για την επιδότηση επιχειρήσεων-καταναλωτών χαμηλής και μέσης τάσης

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος, η οποία εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο +58%. Οι προβλέψεις για τη συνέχεια είναι μάλλον απαισιόδοξες. Εκτιμάται ότι η διαφαινόμενη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, η μειωμένη παραγωγή από ΑΠΕ και η αυξημένη ζήτηση από Ουκρανία, σε συνδυασμό με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα.

Επιδοτήσεις για τρεις μήνες

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς σημαντική περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και τους δύο επόμενους μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο).  Δεν θα καλύψουν το σύνολο του επιπλέον κόστους αν οι αυξήσεις είναι μεγάλες, αλλά θα προσφέρουν σημαντική ελάφρυνση στους καταναλωτές.

Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες υπάρχει ο περιορισμός που θέτει η ΕΕ, ότι την τελευταία τριετία δεν έχουν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις άνω των 200.000 ευρώ. Αφορά λίγες επιχειρήσεις, αλλά δημιουργεί πρόβλημα:

  • Πρέπει να δημιουργηθεί νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται δηλώσεις. Γι αυτό οι επιδοτήσεις θα δοθούν συνολικά για τους τρεις μήνες, μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας, τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Διαβαστε επισης