Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες από τον εμφύλιο στη Λιβύη, που κυρίως δείχνουν την κυβέρνηση Σάρατζ, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία να κερδίζει στα μέτωπα και τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ να υποχωρούν.
Η πληροφόρηση στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από τουρκικά και καταριανά ΜΜΕ, που όποια και αν είναι πραγματικά η κατάσταση εμφανίζουν αυτά που θέλει η Τουρκία, ενώ είναι πολύ λιγότερη η πληροφόρηση από τα αιγυπτιακά, σαουδαραβικά ρωσικά ή των ΗΑΕ, που θα έδιναν μια διαφορετική εικόνα.
Το βέβαιο είναι ότι έχουν εμπλακεί πολλοί ξένοι παράγοντες στην πολεμική σύγκρουση, με κυριότερο την Τουρκία. Η Άγκυρα ενεπλάκη για να μπει δυναμικά στο μοίρασμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως κατά των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. Και στο πλαίσιο αυτό έχει προχωρήσει στο παράνομο σύμφωνο με τη κυβέρνηση της Τρίπολης και τη στηρίζει με όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία.
Στα μέτωπα, μετά την αποστολή χιλιάδων εμπειροπόλεμων μαχητών από τα συριακά μέτωπα, έχει σταματήσει η επέλαση του Χάφταρ στα προάστια της Τρίπολης, όμως το αποτέλεσμα δε θα κριθεί στο πεδίο της μάχης, αλλά από την αντίδραση του διεθνούς συστήματος και κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίες από τη μία πλευρά έχουν ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο και από την άλλη την Τουρκία, που ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται να επιβάλει τις κυρώσεις που ψήφισαν τα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ.
Πάντως, η Άγκυρα βιάζεται να τελειώσει το θέμα των γεωτρήσεων, διότι με την πιθανή εκλογή Μπάϊντεν, τον ερχόμενο Νοέμβριο, τα δεδομένα θα αλλάξουν και ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να μαζευτεί. Από την άλλη, Σ.Αραβία, Αίγυπτος, ΗΑΕ, είναι μεγάλη αγορά οπλικών συστημάτων και μια λύση που δεν θα τους βολεύει θα επιφέρει σημαντικές απώλειες σε έσοδα για τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
H βιασύνη του Ερντογάν φαίνεται και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφού πέτυχε το εγχείρημα εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ.