Επιχειρήσεις

Τι λέει η Attica Bank για τα κόκκινα δάνεια


Επωφελής για την Attica Bank ήταν η πώληση μέρους του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της  και η ανάθεση διαχείρισης του  υπολοίπου στη βρετανική Aldridge, καθώς με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα απεγκλωβίστηκε από ένα χρόνιο πρόβλημα και παράλληλα κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες της. Το αναγνωρίζει και η χρηματιστηριακή αγορά, που έδωσε έκτοτε +100% στη μετοχή και στη συνολική αποτίμηση της Attica.

Το ότι το πιό προβληματικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου (κόκκινα δάνεια σχεδόν ανεπίδεκτα εισπράξεως) πουλήθηκε στο 8,68% του ονομαστικού ποσού - όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr - είναι ένα εντυπωσιακό στοιχείο που δημιουργεί "εντυπώσεις". Δεν αποτελεί όμως "μομφή" προς τη διοίκηση της τράπεζας, στην οποία αντίθετα μπορούν να "πιστωθούν" επιτυχείς χειρισμοί.

Διαβάστε σχετικά:  Πουλήθηκαν κόκκινα δάνεια στο 8,68%! Πώς «καθάρισε» η Attica Bank

Προσπαθώντας να διαλύσει αυτές τις "εντυπώσεις", η διοίκηση της τράπεζας απαντά  σε ανύπαρκτες κατηγορίες με διαρροές ανωνύμων "κύκλων", οι οποίες περιέχουν ανακρίβειες.

Οπως αναφέρεται σ' αυτές τις διαρροές και τα non papers:

  • Τα κόκκινα δάνεια "απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς και ριζικές λύσεις, προκειμένου και οι τράπεζες να απεγκλωβιστούν από το χρόνιο αυτό πρόβλημα και ταυτόχρονα οι δανειολήπτες να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σήμερα και στο μέλλον στις νέες ρυθμίσεις που θα τους προταθούν". Ουδείς βέβαια διαφωνεί επ' αυτού.
  • Οι κινήσεις της Attica Bank στον τομέα αυτό και η συμφωνία της με στρατηγικό επενδυτή για περαιτέρω κεφαλαιακή της κάλυψη και τιτλοποίηση των καταγγελμένων NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων), ήταν σε συνεχή γνώση και σύμφωνη γνώμη όλων των εποπτικών αρχών. Ούτε αυτό αμφισβητήθηκε από κανέναν.
  • Χωρίς τις συγκεκριμένες συμφωνίες και τα αντίστοιχα οφέλη, η Attica Bank δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στο μέλλον, με όλες τις δυσμενέστατες σε παρόμοιες περιπτώσεις συνέπειες, καταστροφικές για τους μετόχους της. Δεν εκφράσθηκε καμία διαφορετική άποψη

Στη συνέχεια όμως αρχίζουν οι ανακρίβειες και τα... "οφσάιντ". Αναφέρεται ειδικότερα ότι:

  • "Ο στρατηγικός επενδυτής αποδέχθηκε", παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διατρέχουν η χώρα και ο τραπεζικός τομέας, "να καταθέσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και μάλιστα χωρίς να αποκτήσει σε αντάλλαγμα μετοχές της". Επ' αυτού η αλήθεια είναι ότι δεν απέκτησε μετοχές, αλλά έναντι των 70 εκατ. ευρώ πήρε χαρτοφυλάκιο "κατακόκκινων" δανείων 806,4 εκατ. ευρώ (στο 8,68% του ονομαστικού ποσού)...
  • Παράλληλα (ο στρατηγικός επενδυτής) "δέχθηκε να αναλάβει τη διαχείριση όλων των καταγγελμένων δανείων της Τράπεζας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία υποσχέθηκε την κατά προτεραιότητα είσπραξη των 525 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή όχι του 8% που λανθασμένα αναφέρθηκε από μερίδα του τύπου, αλλά του 45%, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα διεθνώς ποσοστά εισπραξιμότητας σε παρόμοιες τιτλοποιήσεις", ισχυρίζονται πηγές της τράπεζας.. 

 Κι εδώ η αλήθεια συσκοτίζεται. Η αλήθεια είναι ότι από το χαρτοφυλάκιο του 1,3 δισ. ευρώ τα 806,4 πουλήθηκε έναντι 70 εκατ. ευρώ (στο 8,68%, όπως ακριβώς έγραψε το Sofokleousin.gr). Τα υπόλοιπα 525 εκατ. αυρώ ανέλαβε να διαχειρισθεί η Aldridge , μέσω της εδώ εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, στην οποία θα μετέχει με 20% η Attica Bank. Η τράπεζα θα πάρει κατά προτεραιότητα μόνον ό,τι εισπραχθεί από αυτές τις απαιτήσεις των 525 εκατ. ευρώ - και όχι από τα 806,4 εκατ.

Βάσιμη και τεκμηριωμένη αντίθετα είναι η εκτίμηση της τραπεζας ότι μεταβιβάζοντας  το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της στον επενδυτή, εξυγιαίνει αντιστοίχως τον ισολογισμό της και αυξάνει τον δείκτη φερεγγυότητας από 14% σε 17%.