Χρηστικά

Τι φοβούνται και δεν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης!


Ελάχιστες είναι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, παρά την αύξηση του ορίου των οφειλών

Ελάχιστες είναι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, παρά την αύξηση του ορίου των οφειλών οι οποίες μπορούν να ρυθμίζονται σε τμηματική καταβολή.

Ο λόγος που καθιστά διστακτικούς τους ασφαλισμένους, είναι η άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, που σημαίνει πως δεν θέλουν μπλεξίματα με την Εφορία.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προς τον ΕΦΚΑ για ένταξη στη διαδικασία ανέρχονται σε περίπου 2.500, ενώ σε ένα μήνα που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν εκδοθεί μόλις 20 συντάξεις.

Ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων που έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ άνω των 20.000 ευρώ ή άνω των 6.000 ευρώ εάν πρόκειται για αγρότες, υπολογίζονται σε πάνω από 40.000 άτομα, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα είναι ελάχιστο και δημιουργεί προβληματισμούς.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που έχουν ασφαλιστικά χρέη, για να συνταξιοδοτηθούν, αυξήθηκε το όριο των οφειλών από 20.000 σε 30.000 ευρώ και το ποσό της οφειλής παρακρατείται από τη σύνταξη.

Για τους αγρότες, το ανάλογο όριο επίσης αυξήθηκε σε 10.000 ευρώ, από 6.000 ευρώ που ήταν. Για το υπερβάλλον ποσό από τις 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 4.000 ευρώ για τους αγρότες, εάν εγκριθεί η αίτηση για απονομή σύνταξης, θα υπάρχει παρακράτηση ίση με το 60% της του ποσού που αντιστοιχεί στη σύνταξή τους.

Στη συνέχεια, μόλις το χρέος υποχωρήσει στα επίπεδα των 20.000 και των 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, θα ενεργοποιείται ο ισχύον μηχανισμός, που παρέχει το δικαίωμα χορήγησης σύνταξης, αλλά με παρακράτηση της σύνταξης για την εξόφληση του συνόλου της οφειλής, σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Η διαδικασία

Η διαδικασία προβλέπει πως ο ασφαλισμένος με χρέη που θέλει να συνταξιοδοτηθεί, υποβάλει αίτημα στην πλατφόρμα και κατόπιν ο ΕΦΚΑ κοινοποιεί στον οφειλέτη, το συνολικό ποσό της οφειλής του και του δίνει χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να υποβάλει την οριστική αίτηση που σημαίνει και αποδοχή της ρύθμισης.

Το αγκάθι των καταθέσεων

Όμως με την οριστική αίτηση, ο ασφαλισμένος και υποψήφιος συνταξιούχος, θα πρέπει να αποδεχτεί την άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου. Αναλυτικότερα η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  • Ο οφειλέτης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Εναλλακτικά, εάν  έχει συμπληρώσει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, τότε αρκεί ο οφειλέτης να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του.
  • Ο οφειλέτης πρέπει αποδεδειγμένα να έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών (6.000 ένσημα ή Ημέρες Ασφάλισης). Η συγκεκριμένη προϋπόθεση ισχύει ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης του ασφαλισμένου.
  • Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή των 6.000 ευρώ αν πρόκειται οφειλέτη -  αγρότη. Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων θα μπορεί να πραγματοποιείται σε βάθος 12 μηνών από τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.
  • Όμως, για να διαπιστωθεί το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων, ο ασφαλισμένος – οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει πως αποδέχεται την άρση του τραπεζικού απορρήτου και του φορολογικού απορρήτου, ώστε ο ΕΦΚΑ να διαπιστώσει, πως δεν έχει μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη περιουσιακή κατάσταση και ταυτόχρονα δεν ταχτοποιεί τις οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ.
  • Εκ του λόγου αυτού, οι αιτήσεις για τη λήψη σύνταξης από τους χρεωμένους υποψήφιους συνταξιούχους είναι ελάχιστες, καθώς οι καταθέσεις τους είναι υψηλότερες των ορίων που θέτει ο νόμος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα