Οικονομία

Θρίλερ με την ΕΚΤ και το 1 δισ. ευρώ!


Σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση μπαίνει η διαπραγμάτευση που συνεχίζεται εξ αποστάσεως με την Κομισιόν και την ΕΚΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς χωρίς μια θετική γνωμοδότηση από την Φρανκφούρτη το σχετικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να βρει το δρόμο του προς τη Βουλή, ώστε να «ξεκλειδώσει» από το Eurogroup και η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις είναι πολύ πιο δύσκολες από όσο αναμενόταν, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει για να κλείσει η περίμετρος των ωφελούμενων από τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις, μεταξύ άλλων, για την επέκταση της προστασίας σε εμπόρους και επαγγελματίες που έχουν πτωχευτικό δικαίωμα και ως τώρα εξαιρούνταν από το νόμο Κατσέλη.

Στις σημερινές συζητήσεις θα παρουσιασθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κάποιες εκτιμήσεις των τραπεζών για τον αριθμό των δυνητικά ωφελούμενων από τη ρύθμιση και για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στα κεφάλαια των τραπεζών, λόγω του σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων.

Όμως, η έκδοση μιας θετικής γνωμοδότησης από την ΕΚΤ για τις αναθεωρημένες προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς η κεντρική τράπεζα εξέδωσε ήδη πολυσέλιδη, αρνητική γνωμοδότηση για τις αρχικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου και πλέον, για να διατηρήσει την αξιοπιστία της, θα πρέπει να δικαιολογήσει με νέα γνωμοδότηση γιατί «ανάβει πράσινο» στις τροποποιημένες προτάσεις.

Όλες οι πλευρές κινούνται σε αυτή τη συζήτηση σε ένα εντελώς θολό τοπίο, καθώς οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των τραπεζών μέχρι τώρα και με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών και της ΕΚΤ κινούνται σε μεγάλο εύρος, μεταξύ 400 εκατ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ. Αν γίνουν δεκτές οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, για ποσό 2 δισ. ευρώ,  η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγκρίνει τόσο σοβαρή επιβάρυνση των τραπεζών και θα επιμείνει σε τροποποιήσεις που θα στενέψουν κι άλλο την περίμετρο.

Αυτές οι διαβουλεύσεις εγγράφονται στο γενικότερο πλαίσιο της κούρσας ταχύτητας που κάνει η κυβέρνηση για να αποσπάσει στις 11 Μαρτίου από το Eurogroup μια θετική απόφαση για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ώστε να λάβει η Ελλάδα το 1 δισ. ευρώ από κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και νέα ευνοϊκή ρύθμιση στο επιτόκιο δανεισμού του δανείου του δεύτερου μνημονίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Euro Working Group, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να καταφέρει η Αθήνα να κλείσει τη διαπραγμάτευση στις 11 Μαρτίου, αλλά ανέφεραν ότι είναι πολύ σοβαρή και η πιθανότητα να μετατεθεί η συζήτηση στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Πάντως, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup πιθανότατα δεν θα επηρεάσει την απόφαση για έξοδο στην αγορά ομολόγων την Τρίτη, με νέο 10ετή τίτλο αναφοράς, ιδιαίτερα μετά τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s και την πτώση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά τις προηγούμενες ημέρες, που έχουν διαμορφώσει θετικό κλίμα για την υποδοχή των νέων ελληνικών τίτλων.