Τουρισμός

«Γ' Παγκόσμιος» στον τουρισμό αν δεν σωθεί η Thomas Cook - Επιπτώσεις και στην Ελλάδα


Καταστροφικό «τσουνάμι» τεραστίων διαστάσεων απειλεί την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης η βρετανική Thomas Cook, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολυσχιδείς δραστηριότητες στον τομέα τουριστικών υπηρεσιών και παρουσία σε δεκάδες χώρες. Αν δεν βρεθεί τρόπς διάσωσης  την ύστατη στιγμή, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές και για τον ελληνικό τουρισμό - ιδιαίτερα για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κρήτης.

Ολα θα κριθούν μέχρι το πρωι της Δευτέρας, καθώς συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο πυρετώδειας διαπραγματεύσεις για τη στήριξη και τη διάσωση του παραπαίοντος ομίλου.

  Η διοίκηση της Thomas Cook συναντάται σήμερα με εκπροσώπους των πιστωτών σε έναν τελικό γύρο διαπραγματεύσεων, όπου θα φανεί εάν ο αρχαιότερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης θα καταφέρει να επιβιώσει έως αύριο, ή θα έρθει αντιμέτωπος με μια χαοτική κατάρρευση, που θα γίνει αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθώς διαχειρίζεται ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, η Thomas Cook έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές, γεγονός που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστικές εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να επέμβουν για να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα τους, εάν η εταιρεία τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η ομάδα της διοίκησης, υπό τον Πίτερ Φανκχάουζερ, συναντάται σήμερα με εκπροσώπους των τραπεζών και κατόχους ομολόγων σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο, που θα αποφασίσει επί των τελικών προτάσεων διάσωσης.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1841, δίνει μάχη για την επιβίωσή της, αφού οι πιστωτές της απείλησαν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία διάσωσης, που σχεδιάζεται εδώ και μήνες.

Έχοντας δεχθεί πλήγματα από τα υψηλά χρέη της, τον διαδικτυακό ανταγωνισμό και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η Thomas Cook πρέπει να βρει επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες πέραν του πακέτου των 900 εκατομμυρίων που έχει ήδη συμφωνηθεί, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει τους χειμερινούς μήνες όταν θα χρειαστεί να πληρώσει τα ξενοδοχεία για τις υπηρεσίες τους του καλοκαιριού.

Πρόσωπο με γνώση της κατάστασης είπε στο Reuters ότι η εταιρεία πέρασε το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες με την κυβέρνηση και υποψήφιους επενδυτές, για το πώς μπορεί να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης.

«Δεν τα έχουμε παρατήσει» επισήμανε το πρόσωπό αυτό χθες.

Στην περίπτωση που η Thomas Cook πτωχεύσει, θα πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης στη βρετανική ιστορία.

Η κυβέρνηση και ο βρετανικός φορέας αεροπλοΐας έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο επέμβασης με τη συμβολή κι άλλων αεροπορικών εταιρειών προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εφόσον χρειαστεί, χιλιάδες Βρετανοί πολίτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για τη διάσωσης του ταξιδιωτικού πρακτορείου αποτύχουν και επιδίωξε να καθησυχάσει τους παραθεριστές ότι δεν θα αποκλειστούν σε ξένες χώρες.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και ελπίζω πως η Thomas Cook μπορεί να συνεχίσει, όμως σε κάθε περίπτωση, όπως θα αναμένατε, έχουμε εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, στο χειρότερο σενάριο, μπορούμε να στηρίξουμε όλους όσοι ενδεχομένως, σε άλλη περίπτωση, αποκλείονταν σε άλλες χώρες» υπογράμμισε ο Ράαμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Άρχισαν τα «παρατράγουδα»

Τα «παρατράγουδα» έχουν ήδη αρχίσει πάντως με πελάτες της εταιρείας στο εξωτερικό. Ξενοδοχείο στην Τυνησία, έναντι στο οποίο εχει οφειλές η Thomas Cook, φέρεται να μην αφήνει τους πελάτες να φύγουν έως ότου πληρωθεί. Πρόκειται για το Les Orangers, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες στο BBC ζήτησε από τους επισκέπτες να καλύψουν εκείνοι το κόστος της διαμονής, που τους οφείλει η ταξιδιωτική εταιρεία.

Ένας εκ των πελατών, που διαμένουν στο ξενοδοχείο, έκανε λόγο για «κατάσταση ομηρείας», με τους άνδρες ασφαλείας του ξενοδοχείου να κλείνουν τις πόρτες απαιτώντας από τους επισκέπτες να προχωρήσουν πρώτα στην πληρωμή.

Αγωνία στην Κρήτη

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία και στη χώρα μας. Στην Κρήτη η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν κάποιου είδους συνεργασία.

 Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη και τίθεται θέμα επιστροφής στις χώρες διαμονής τους, προβληματισμός υπάρχει και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».