Θετικές απόψεις, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για την περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ακούστηκαν από ομιλητές στο Regional Forum 2019, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Το μέλλον είναι, στο πώς θα κάνουμε επιτέλους όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά, για το κοινό μας μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Zlatko Lagumdzija και πρόσθεσε: «Σας προσκαλώ να γίνεται μέρος του κοινού οράματος, για την ανάπτυξη της περιοχής, μια εξέλιξη που θα αποτελέσει και βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών μας, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής ατζέντας για το 2030».
«Πρέπει να αναζητήσουμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε μπροστά» υπογράμμισε ο κ. Lagumdzija, ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του επεσήμανε την επίδραση και την προοπτική που θα έχει ένα τέτοιο εγχείρημα : «Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα για την ΝΑ Ευρώπη, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την Ε.Ε. Και χρειαζόμαστε ένα όραμα για την ΝΑ Ευρώπη και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Και να έχουμε υπόψη ότι το μέλλον της Ε.Ε. είναι ουσιαστικά και το μέλλον του "χαμένου κρίκου" της συμπλήρωσης της Ε.Ε., που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια. Χρειαζόμαστε ένα όραμα, που είναι το όραμα της Ε.Ε. με αξίες για μια ανοιχτή κοινωνία, που θα περιλαμβάνει τους πάντες και στην οποία θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα για συνεργασία».
Ο κ. Lagumdzija έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Γ. Παπανδρέου και στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2003. «Όταν μιλούμε για τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να θυμόμαστε τι έγινε σε αυτή την πόλη, την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός, πριν δεκαέξι χρόνια - κάτι που δεν ακουγόταν πιθανό εκείνη την εποχή - να ανοίξουμε τη διαδικασία για την ενταξιακή προοπτική των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Lagumdzija και πρόσθεσε: «Και στο πλαίσιο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που έκανε όλη αυτή την προσπάθεια, είναι οικοδεσπότης μας σήμερα και δίνει μια νέα ώθηση σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Lagumdzija.
«Ό,τι συμβαίνει στην περιοχή έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο πρέσβης της Ε.Ε. στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Samuel Zbogar και υπογράμμισε: «Η συμφωνία των Πρεσπών, η εξέλιξη αυτή, είναι ένεση αισιοδοξίας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν». Ο κ. Zbogar υπογράμμισε ότι «το 70% περίπου όλων των επενδύσεων στην περιοχή έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε: «Έχουν προχωρήσει οι σχέσεις της Ε.Ε. με την περιοχή. Το 2018 επαναλήφθηκε η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή σε θέματα, όπως, η ασφάλεια, η μετανάστευση, η ενεργειακή κοινότητα».
«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν κυβερνήσεις δύο χωρών, Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τη συμφωνία» τόνισε η σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ, Amy Carlon, αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κ. Carlon επεσήμανε, ότι «η συμφωνία είναι ένα βήμα για την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή», καθώς και ότι «αποτελεί ορόσημο και έμπνευση για άλλες χώρες που αναζητούν τρόπους για να επιλύσουν διαφορές στην περιοχή».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για τον αντίκτυπο της σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μίλησε, η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Andrea Ikić-Böhm. «Πραγματικά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έκαναν ιστορία, ξεπέρασαν διαφωνίες και κατάφεραν με θαρραλέες πρωτοβουλίες να φτάσουν σε λύση ενός ζητήματος που χρόνιζε», τόνισε η κ. Ikić-Böhm και συνέχισε : «Η σημασία της συμφωνίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Δείχνει ότι η περιοχή μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μόνη της. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της περιοχής. Το όραμα της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων είναι ζωντανό και η συμφωνία αυτό δείχνει. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Αυστρία είναι από τις κορυφαίες επενδύτριες χώρες στην περιοχή και πρόσθεσε : «Η Αυστρία ήταν και παραμένει δεσμευμένη για να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής».
«Το μέλλον των Βαλκανίων είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης», συνέχισε η πρέσβειρα της Αυστρίας και πρόσθεσε: «Το 2018 ήταν ένα σημαντικό έτος, με την ανανέωση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Β΄εξάμηνο του 2018 η ΝΑ Ευρώπη ήταν επίσης προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ. Η Αυστρία προσπάθησε να ανανεώσει τον ενδιαφέρον για την περιοχή, με επισκέψεις πολιτικών στην περιοχή, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ορισμένα κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρών της περιοχής, όπως του Μαυροβουνίου, άνοιξαν στη διάρκεια της δικής μας προεδρίας». «Η ένταξη των χωρών της περιοχής είναι η καλύτερη προοπτική για σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα.
Ως μια συμφωνία, που δίνει μια «νέα δυναμική» στις σχέσεις όλων των χωρών της περιοχής, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης της Αλβανίας Gentian Elezi. «Το νέο παράδειγμα, με τη σχέση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί σημαντικό σημείο» είπε ο κ. Elezi και πρόσθεσε: «Να χρησιμοποιήσουμε (οι χώρες της περιοχής) αυτή τη δυναμική να προχωρήσουμε μπροστά στη διαδικασία και να σκεφτούμε το πώς θα αξιοποιηθεί όλη αυτή η θετική δυναμική».
Στο δημογραφικό πρόβλημα, στην κλιματική αλλαγή και σε νέες προκλήσεις για την Ευρώπη και για την περιοχή, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του γραφείου Βρυξελλών του γερμανικού ινστιτούτου για διεθνείς σπουδές, Dusan Reljic.
Εύη Σοφιανού, Φάνης Γρηγοριάδης, ΑΜΠΕ