Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα με θέμα «Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα» από τον ΙΣΘ


Μέχρι το 2050 το 35% του πληθυσμού της Ελλάδας θα είναι συνταξιούχοι, σύμφωνα με πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, όπως επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα «Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα: αίτια και αντιμετώπιση», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία για την απότομη πτώση των γεννήσεων και τη δημογραφική πορεία της χώρας με γενικό συμπέρασμα ότι «το 2050 οι Έλληνες θα είναι μόλις 8.000.000 κάτοικοι στη χώρα, ενώ το 36% αυτών των κατοίκων θα είναι πάνω από 65 ετών». 

Στην υπογεννητικότητα και την αναβολή τεκνοποίησης λόγω κοινωνικών, οικονομικών και επαγγελματικών συνθηκών, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαιευτήρας - γυναικολόγος, διδάκτωρ ΑΠΘ, Δρ Βιολέττα Βαΐτση.

«Πρέπει να αφυπνιστούμε. Ήδη την περασμένη χρονιά ανακοινώθηκε ότι στη χώρα μας οι θάνατοι είναι πλέον διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Τα προβλήματα που γεννιούνται από την υπογεννητικότητα στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σημαντικά για την κοινωνία, για την ύπαρξή μας ως έθνος, για το εργασιακό περιβάλλον, ακόμη και για τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε αργότερα εμείς ως υπερήλικες, καθώς τίθεται ζήτημα ακόμη και πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις αν δεν υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι. Και φυσικά έχουμε όλοι ξεχάσει ότι οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν την καινοτομία μέσα τους» ανέφερε η κ. Βαΐτση.

Μιλώντας για αίτια της υπογεννητικότητας στη χώρα, ανέφερε ότι «είναι κατά βάθος κοινωνικά, είναι η κουλτούρα ζωής, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου και φυσικά η οικονομική κρίση που οδήγησε τον κόσμο να μη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την κουλτούρα, δηλαδή ότι θα πρέπει ένα παιδί να μεγαλώσει με την άριστη εκπαίδευση, την άριστη παροχή όλων των αναγκών του κλπ. Επίσης, σημαντικό θέμα είναι η θέση της γυναίκας στην εργασία καθώς πρώτα θα πρέπει να καταξιωθεί επαγγελματικά και στη συνέχεια να κάνει παιδιά», επεσήμανε η γιατρός, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «αυτά θα πρέπει να γίνονται παράλληλα».

Τέλος, η κ. Βαΐτση, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της ημερίδας, τόνισε ότι για να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα «θα πρέπει να εφαρμοστεί μία κυβερνητική πολιτική που θα ενισχύσει το κοινωνικό κομμάτι» και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί επιπλέον στην εργασία της η νέα μητέρα, να έχει μεγαλύτερη στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παράλληλα να αυξηθούν οι δομές φύλαξης των βρεφών και των παιδιών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που διεξήχθη η ημερίδα συμμετείχαν ιατροί, ιατρικό προσωπικό και πλήθος κόσμου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις