ΕΥΖην

Τέχνη και Πολιτική: Ο ρόλος και η στάση της διανόησης απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου


 Τη Δευτέρα 20 Μάρτη στις 7μμ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Πειραιώς 206, οι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Ρωσία και πολυμεταφρασμένοι λογοτέχνες  Ζαχάρ Πριλέπιν, Σεργκέι Σαργκουνόβ κι ο ροκ μουσικός και συγγραφέας Αλεξάντερ Σκλιάρ, συναντούν Έλληνες συναδέλφους τους και το κοινό σε μια συζήτηση με θέμα: "Τέχνη και πολιτική: Ο ρόλος και η στάση της διανόησης απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου".

Συντονίζει η Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέας και πρ. αν. Υπ. Οικονομικών. Στο πάνελ συμμετέχει ο γελοιογράφος και συγγραφέας Στάθης (Σταυρόπουλος), ενώ έχουν προσκληθεί για να παρέμβουν γνωστοί Έλληνες διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

Η συζήτηση θα κλείσει με την Μπέττυ Χαρλαύτη να ενώνει τις δυνάμεις της με τον Αλεξάντερ Σκλιάρ, παρουσιάζοντας ρωσικά, ελληνικά και διεθνή μουσικά κομμάτια. Στο πιάνο τους συνοδεύουν οι μουσικοί Γιάννης Μπελώνης και Αλεξάντερ Μπελονόσοβ.

Μια νέα γενιά Ρώσων δημιουργών, αυτή του 21ου αιώνα, ανδρώνεται συνεχίζοντας τις ισχυρές  παραδόσεις της ρωσικής διανόησης:  Πριν απ’  όλα με τα έργα τους, αλλά  και με την πολιτική και κοινωνική τους δράση, αναδεικνύονται σε παράγοντες επιρροής τόσο για την πορεία της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας όσο και ως προς  τις διεθνείς αναζητήσεις της.

Και τώρα τι; Σχεδόν τριάντα χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παγκοσμιοποίηση και νεοφιλελευθερισμός μοιάζουν να αμφισβητούνται έμπρακτα σε μεγάλο μέρος του σύγχρονου κόσμου, διαψεύδοντας  οριστικά τις προσδοκίες περί "τέλους της ιστορίας».

Ποιά είναι η ευθύνη των διανοούμενων για την αντιμετώπιση του νεοφασισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των ακροδεξιών μορφωμάτων, όταν προβάλλονται όχι ως «μακρύ χέρι» του συστήματος, αλλά ως  "εναλλακτική προοπτική " διεξόδου από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση;

Είναι αναπόφευκτος ένας "νέος ψυχρός πόλεμος" ή και μια σύγκρουση- "αντίδοτο στην κρίση", όπως ευαγγελίζονται κι επιδιώκουν οι πιο επιθετικοί κύκλοι της Δύσης;  Μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος στην Ευρώπη μέσα σε κλίμα αντιποίνων και αντιμέτρων και έξω από ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας με συμμετοχή όλων ανεξαίρετα των χωρών και των λαών της;  

Ποια η σχέση σήμερα μεταξύ τέχνης και πολιτικής; Μπορεί μακριά από τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα μιας «τέχνης- καταφύγιο» από την κρίση και τα «χτυπήματα της μοίρας», πολύ περισσότερο μιας «τέχνης-life style»,  να υπάρξει στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες μια τέχνη που να γίνεται σημαία μιας νέας λαϊκής αντίστασης;

Αυτά και άλλα ερωτήματα αναμένεται να απασχολήσουν τη συζήτηση με τους Ρώσους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακτιβιστές και τους Έλληνες ομότεχνους τους.

Οι Πριλέπιν, Σαργκουνόβ, Σκλιάρ και Μπελονόσοβ  επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα προσκαλεσμένοι από την Ομοσπονδία Συλλόγων και Οργανώσεων Ρωσικής καταγωγής και Ρωσόφωνων πολιτών στην Ελλάδα.