Πολιτική

Τέλος στην ασυλία των τραπεζιτών- Καταργείται το ακαταδίωκτο


Τέλος στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών βάζει ο νέος Ποινικός Κώδικας, καταργώντας ουσιαστικά την άτυπη "ασυλία" που απολαμβάνουν μέχρι τώρα.

Η ασυλία αυτή αφορά ενέργειες και αποφάσεις σχετικές με χορηγήσεις, ρυθμίσεις και "κούρεμα"  δανείων, τιτλοποιήσεις και πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων κλπ. Ισχύει από το 2019, όταν η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη που προβλέπει ότι αδικήματα σχετικά με αυτές τις ενέργειες διώκονται μόνον κατ' έγκληση - δηλαδή οι τραπεζίτες ως εκπροσωπούντες την τράπεζα πρέπει να μηνύσουν τους... εαυτούς τους.

Με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης,τα αδικήματα αυτά θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλα τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση. Σ αυτά αυτά περιλαμβάνονται η απιστία, η απάτη, η υπεξαίρεση, και η τοκογλυφία.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι ναι μεν το 2019 είχε προβλεφθεί ουσιαστικά η ασυλία των τραπεζιτών από διώξεις για τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν «εξαιρετικές» και επρόκειτο για «έκτακτη νομοθεσία της χρεοκοπίας». Τώρα που η χώρα έχει μπει σε «κανονική» περίοδο, αυτή η ασυλία καταργείται.

Δύο «αδειάσματα»

Στις αρχές Ιουλίου, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης είχε προαναγγείλει τις αλλαγές όσον αφορά το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.

Τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης "άδειασε" τον υπουργό, λέγοντας ότι «ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».

Δύο μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, ο κ. Φλωρίδης απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών, κάνοντας λόγο για «αποσπασματική» νομοθέτηση και για «λόγους εντυπώσεων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει ο ίδιος σχετική ρύθμιση.

Πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι πρόκειται «για προσωπικές απόψεις» του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος πάντως «χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού»

Διαβαστε επισης