Πολιτική

Τασούλας: Κάθε χώρα δεν είναι μόνο στα χέρια της ηγεσίας, είναι και στα χέρια του λαού


   

«Ίσως στη σημερινή εποχή, κατά την οποία σε όλο τον δυτικό κόσμο κινδυνεύουμε να χάσουμε την ισορροπία μας και να εμπλακούμε σε αχρείαστες περιπέτειες, εκείνη η Νότια Ευρώπη του 1974-1977 να αποτελεί και ένα υπόδειγμα, ένα πρότυπο, που αξίζει να θυμηθούμε κι από πλευράς σύνεσης και αυτοσυγκράτησης λαού και ηγεσίας, όχι μόνο να θυμηθούμε αλλά και να επαναλάβουμε, ένα πρότυπο που εδράζεται στην ύπαρξη ορθών επιλογών και των ηγεσιών αλλά και των λαών. Γιατί κάθε χώρα δεν είναι μόνο στα χέρια της ηγεσίας, είναι και στα χέρια του λαού, ο οποίος αναδεικνύει τις ηγεσίες και ευθύνεται και αυτός για τις επιλογές του» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Global Crisis and Democratic Transition in Southern Europe: a Political History», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, το συνέδριο εξετάζει τη μετάβαση της Νότιας Ευρώπης στη δημοκρατία στα χρόνια 1974-1977, με επίκεντρο τις χώρες που άμεσα εμπλέκονται, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία και γι αυτό το λόγο ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως οι τρεις προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες, ασφαλώς με τη συμπαράσταση και αρωγή των μεγάλων δυτικών, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, δημοκρατιών, έδειξαν ότι είχαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τα τραύματα της αυταρχικής διακυβερνήσεως, πολύ πιο πολυετή στην ιβηρική χερσόνησο, ξεκαθαρίζοντας ότι «στην Ελλάδα η δικτατορία ήταν μόνο 7 χρόνια. Αλλά το κόστος αποκατάστασης στην Ελλάδα ήταν η στρατιωτική κατοχή μέχρι σήμερα του 40% της Κύπρου από την Τουρκία. Απίστευτο τίμημα της δημοκρατικής μας επιστροφής».

Αυτές οι χώρες για τον κ. Τασούλα «είχαν τη δύναμη να ξεπεράσουν τα τραύματα της αυταρχικής διακυβέρνησης και να ανοίξουν έναν νέο δρόμο. Ένα μέλλον δημοκρατίας, πολιτικού φιλελευθερισμού και ευημερίας, που αναζητήθηκε και εσωτερικά στην κάθε μια, αλλά και στην πορεία της κάθε μιας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, προς το ευρωπαϊκό της πεπρωμένο. Γιατί η ένταξή τους στις ευρωπαϊκές κοινότητες, η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε, σε τελική ανάλυση, μια θεμελιώδης διάσταση, ένα οργανικό τμήμα, αναφαίρετο, του εκδημοκρατισμού τους. Σε εκείνη την ώρα της δημιουργίας και στις τρεις νοτιοευρωπαϊκές χώρες την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, εκπληρώθηκε μια βασική προϋπόθεση της επιτυχούς πολιτικής δράσης. Δηλαδή, η δημιουργική επικοινωνία και σύμπλευση ηγεσίας και κοινωνίας. Και εμφανίστηκαν αξιόπιστες, αποτελεσματικές, θαρραλέες, πρωτοπόρες πολιτικές ηγεσίες, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και τον έλεγχο των εξελίξεων».

Απευθυνόμενος στην πρέσβη της Γαλλίας ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Η ηγεσία που αποκατέστησε τη δημοκρατία στην Ελλάδα ήρθε ως ελπίδα. Και η ελπίδα της δημοκρατίας στην Ελλάδα πέταξε με γαλλικά φτερά. Ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ελπίδα αποκατάστασης της δημοκρατίας, που ενσάρκωνε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τη φιλοξένησε στο προεδρικό του αεροπλάνο ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974. Μια πτήση ελπίδας με γαλλικά φτερά, που έπιασε τόπο και στέριωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Και αυτό δεν το ξεχνάμε».

«Το 1974-1977, μοιραστήκαμε μια επιλογή ζωής και για τις τρεις χώρες. Οι δικτατορίες έπεσαν και βρεθήκαμε συναγωνιστές στο μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό εγχείρημα, που επιδιώξαμε και αναλάβαμε. Εκεί συναντηθήκαμε: στη δημοκρατία και στην Ευρώπη. Νομίζω ότι σήμερα είναι ευκαιρία, μέσα από το διήμερο αυτό Επιστημονικό Συνέδριο, να γιορτάσουμε και να ξαναντικρίσουμε και να αναλύσουμε αυτή την υπέροχη κοινή μας πορεία», ανέφερε ο κ. Τασούλας, κλείνοντας την ομιλία του.