Οικονομία

Τάξη στο χάος του υπαίθριου εμπορίου με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα


Σε λειτουργία θα τεθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για το υπαίθριο εμπόριο, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, με στόχο να μπει τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα.

Στόχος του νέου πληροφοριακού συστήματος, τον συντονισμό του οποίου θα έχει ο γ.γ. Εμπορίου Δημήτρης Αυλωνίτης, θα είναι η υποστήριξη των φορέων λειτουργίας του υπαιθρίου εμπορίου, δηλαδή τους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι οποίοι θα είναι σε θέση πλέον να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη ευκολία τα προβλεπόμενα, να έχουν καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να συντονίζουν ευχερέστερα τις μεταξύ τους ενέργειες.

Το υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης εκτιμά ότι το ΟΠΣ θα αποτελέσει τη βάση, ώστε εξελισσόμενο, να παρέχει στο εγγύς μέλλον ψηφιακές υπηρεσίες στους δραστηριοποιούμενους στο υπαίθριο εμπόριο, συμβάλλοντας στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού βάρους στους πολίτες που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα υπαιθρίως, επ΄ ωφελεία τόσο των ιδίων, όσο και του καταναλωτικού κοινού και συνακόλουθα του κοινωνικού συνόλου.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα είναι επιβεβλημένο, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που καθόρισε ο ν. 4264/2014, έχει πάρα πολλά ρυθμιστικά κενά, που δεν αντιμετωπίζει όλες τις καθιερωμένες εδώ και χρόνια μορφές του υπαιθρίου εμπορίου, είναι γεμάτο ασάφειες και σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες των αρμοδίων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες).

Το αποτέλεσμα ήταν ταλαιπωρία για τους διοικούμενους, αλλά και για όσους λειτουργούς ήταν επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο χώρος του υπαιθρίου εμπορίου να είναι εντελώς «αχαρτογράφητος» και  η Πολιτεία να μην είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δραστηριοποιούμενων στον τομέα αυτό, τις περιοχές που λειτουργούν οργανωμένες αγορές και άλλα σημαντικά στοιχεία, απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς και ειδικότερα της διακίνησης κυρίως νωπών και μεταποιημένων διατροφικών προϊόντων και σε μικρότερο βαθμό βιομηχανικών.

Διαβαστε επισης