Διεθνή

Ταγιάνι: Aναγκαίο η ΕΕ να υιοθετήσει μια στρατηγική για την μετανάστευση


Την θέση πως είναι αναγκαίο η ΕΕ να υιοθετήσει μια στρατηγική για την μετανάστευση στο μέλλον, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επισημαίνοντας πως θα συνεχιστεί η αλληλεγγύη τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Ιταλία για το ζήτημα αυτό. 

Ειδικότερα, ο κ. Ταγιάνι στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξελλες, υπογράμμισε πως η ΕΕ μπορεί να συμβάλει θετικά για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Ο κ. Ταγιάνι σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ θετική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ή η ενίσχυση της δύναμης της Frontex στα σύνορα, αλλά πάνω από όλα χρειάζεται ειρήνη. Να υπάρξει, όπως είπε, συμφωνία ειρήνευσης στη Συρία, να υπάρξει συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων. «Είμαστε υπέρ της λύσης δύο λαοί, δύο κράτη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει δείξει την αλληλεγγύη της και θα συνεχίσει να τη δείχνει σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που υποδέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ να υιοθετήσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στο μέλλον. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται να αυξηθεί ο όγκος των επενδύσεων -και κατα συνέπεια να ενισχυθεί η απασχόληση- στην Αφρική, αναφέροντας ότι αν δεν υπάρξει ένα "σχέδιο Μάρσαλ" για την περιοχή, αναμένεται μεγάλο κύμα μετανάστευσης, λόγω των συγκρούσεων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ταγιάνι εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, λέγοντας: «στηρίξαμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Εν τω μεταξύ, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές επισήμανε την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιο φιλοευρωπαϊκό ευρωκοινοβούλιο και να ενισχυθούν τα δικαιώματα των πολιτών. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Δεν πρέπει να κοιτάμε τι λένε οι επικεφαλής των λαϊκίστικων κομμάτων, αλλά το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι γιατί τους ψηφίζουν οι πολίτες, είπε.
 

Διαβαστε επισης