Πολιτική

Ταφόπλακα της Κομισιόν στα σενάρια για προληπτική γραμμή και νέο μνημόνιο


Οριστικό τέλος στα σενάρια της προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του μνημονίου βάζουν πηγές της Κομισιόν, κλείνοντας ένα πεδίο αντιπαράθεσης που περισσότερο άνοιξε στο εσωτερικό της χώρας παρά στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προληπτική γραμμή στήριξης δεν έχει νόημα για πολλούς λόγους και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ενώ εκείνο που προκρίνεται είναι η έξοδος από το μνημόνιο με αποθεματικό ασφαλείας το ύψος του οποίου θα κυμανθεί πέριξ των 18 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος διαμήνυσε ότι οι θεσμοί, όπως η Κομισιόν, ο ESM και την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ στο βαθμό που συμμετέχει,   εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μήνυμα του αξιωματούχου των Βρυξελλών αποτελεί και απάντηση στην επιμονή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη  Στουρνάρα, (καθώς και άλλων εγχώριων προσώπων και φορέων) ο οποίος αμφισβητεί επανειλημμένα τον κεντρικό πολιτικό στόχο της κυβέρνησης, για «καθαρή έξοδο» και επιμένει με δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης, που ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο.

Ωστόσο οι Βρυξέλλες αποδομούν την επιχειρηματολογία του, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι:

1. Είναι εφικτή η δημιουργία του μαξιλαριού ασφαλείας για την Ελλάδα το οποίο θα επιτρέψει την άνετη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας, μετά τον Αύγουστο του 2018, ακόμα και στην περίπτωση που θα συναντήσει προβλήματα στις αγορές.

2. Με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και η πρόσβαση στις αγορές θα είναι ευκολότερη, ιδιαίτερα εάν συνοδευτεί και από αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας. 

3. Η προληπτική γραμμή, δηλαδή νέο πρόγραμμα-μνημόνιο, θα πρέπει να εγκριθεί και από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης, σαν να επρόκειτο για νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν Κράτη-Μέλη που να το επιθυμούν.

4. Η προληπτική γραμμή θα προκαλούσε αντιδράσεις στης Ελλάδας και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί αυτό το θετικό κλίμα.

5. Το waiver που αφορά στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ δεν είναι τόσο σημαντικό, ώστε να παραταθεί το μνημόνιο για τη χώρα για χάριν των τραπεζών. ‘Αλλωστε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης έχει τονίσει πως η ζημιά για τις τράπεζες θα είναι ελάχιστη από την απώλεια του waiver, μπροστά στα οφέλη από μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

6. Η προληπτική γραμμή, σε κάθε περίπτωση θα είχε διάρκεια ενός έτους, οπότε σε ένα χρόνο από σήμερα, πάλι θα υπήρχε το δίλημμα.