Τον κατάλογο με τα χρυσά νομίσματα που «κόβουν» διάφορες χώρες και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» κοινοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιο του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή.
Τα συγκεκριμένα νομίσματα έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του επενδυτικού χρυσού, με βάση την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, σχετικά με το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) του επενδυτικού χρυσού.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο επεξηγηματικό σημείωμα του καταλόγου, ένα νόμισμα απαλλάσσεται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας, έστω και αν δεν αναφέρεται στον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή τα οποία θεσπίζονται από τις σχετικές διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό μας δίκαιο.
Επισημαίνεται ότι, ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομασία νομίσματος. Πρόκειται για 945 χρυσά νομίσματα που «κόβουν» 150 χώρες ανά τον κόσμο.
Η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ. 5 τρίτο εδάφιο του Κώδικα ΦΠΑ, στην περίπτωση πωλήσεων χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 47, παρ. 2, περ. β΄ του ίδιου Κώδικα, υφίσταται η υποχρέωση των υποκείμενων κάθε έτος να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α΄ «ΦΠΑ» της Διεύθυνσης Εφαρμογής της Έμμεσης Φορολογίας κατάλογο των νομισμάτων που πούλησαν, συμπληρωμένο με τα αναγνωριστικά στοιχεία των νομισμάτων αυτών (μικτό βάρος, περιεκτικότητα σε χρυσό, έτος και χώρα κοπής, ημερομηνία και τιμή τελευταίας πώλησης συγκεκριμένου νομίσματος). Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη τιμή πώλησης αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της 1ης Απριλίου εκάστου έτους.
Ο κατάλογος με τις 150 χώρες και τα 945 χρυσά νομίσματα