Χρηστικά

Τα 14 «κλειδιά» για τις εργασιακές συμβάσεις και τα 800 €


Τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, αλλά και τις δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επιφέρουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, αποκωδικοποιεί το Σin.

Μέσα από την κωδικοποίηση των 14 σημείων δίδονται απαντήσεις για όλες τις αλλαγές στα εργασιακά, τι συμβαίνει με συμβασιούχους, πότε και πως μπορεί να επιβληθεί η εκ περιτροπής απασχόληση, πότε αναστέλλονται και με ποιους όρους οι συμβάσεις, αλλά και το πότε μπορεί να απολυθεί εργαζόμενος, εν μέσω της πανδημίας και της αναστολής της σύμβασης.

Διευκρινίζεται επίσης εάν είναι υποχρεωτική η τηλεργασία για τους εργαζόμενους που είναι «στον πάγκο», αλλά και πώς θα αμείβονται.
Ακόμα αποσαφηνίζεται πλήρως το ζήτημα με τους δικαιούχους των 800 ευρώ και συγκεκριμένα, ποιοι το δικαιούνται ολόκληρο, ποιοι θα λάβουν ένα μέρος του και ποιοι το χάνουν εντελώς.
Αναλυτικότερα το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων μεσούσης της κρίσης της πανδημίας είναι το ακόλουθο:

  1. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εταιρείες που έκλεισαν με κρατική εντολή, δικαιούνται αποζημίωσης 800 ευρώ, μείωση του ενοικίου, εάν μισθώνουν πρώτη κατοικία και αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων.
  2. Οι εισφορές τους, για το διάστημα της αναστολής της σύμβασης καταβάλλονται από το Κράτος.
  3. Οι απολύσεις στην περίοδο αναστολής της εργασίας είναι άκυρες. Οι εργοδότες, ωστόσο, τυπικά μπορούν να κοινοποιήσουν απολύσεις, αλλά, αφενός, θα χάσουν την ένταξη στα μέτρα στήριξης, αφετέρου ο εργαζόμενος θα την προσβάλει και θα την κερδίσει στα δικαστήρια.
  4. Οι εργαζόμενοι που εργάζονταν με συμβάσεις, οι οποίες διακόπηκαν την 20η Μαρτίου λόγω υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας, θα λάβουν αφενός το επίδομα των 800 ευρώ και όλα τα ευεργετικά μέτρα της αναστολής πληρωμής, φόρων, δανείων και μείωση του ενοικίου, αφετέρου η διάρκεια της σύμβασής τους, θα συνεχιστεί από το σημείο που διακόπηκε, μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Δηλαδή αν η σύμβαση ήταν εξάμηνη και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 20 Απριλίου, όταν λήξουν τα μέτρα, θα συνεχιστεί μετά τη λήξη των μέτρων για ένα μήνα.
  5. Το επίδομα των 800 ευρώ, συν τα ευεργετήματα τα δικαιούνται και όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μέχρι την 20η Μαρτίου 2020.
  6. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, θα λάβουν το Δώρο Πάσχα, έως την 30η Ιουνίου 2020. Ένα μέρος του δώρου θα το καταβάλει η επιχείρηση και το υπόλοιπο το Κράτος.
  7. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εταιρείες που θεωρούνται «πληττόμενες» θα λάβουν το δώρο του Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αν τους έχει ανασταλεί η σύμβαση, ένα μέρος του δώρου θα το καταβάλει η επιχείρηση και το υπόλοιπο το Κράτος.
  8. Το επίδομα των 800 ευρώ  και όλα τα ευεργετικά μέτρα της αναστολής πληρωμής, φόρων, δανείων και μείωση του ενοικίου δικαιούνται και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες βάσει των ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν θεωρούνται πληττόμενες.
  9. Όσοι απασχολούνται ταυτόχρονα σε δύο εργοδότες, δικαιούνται τα 800 ευρώ, μόνο αν έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις τους και στις δύο δουλειές. Εάν έχει ανασταλεί μόνο η μία σύμβαση, δεν λαμβάνουν το επίδομα, και αποκλείονται από τα ευεργετικά μέτρα της αναστολής πληρωμής, φόρων, δανείων και μείωση του ενοικίου.
  10. Ο εργοδότης έχει την ευχέρεια, όπως τους εργαζόμενους με αναστολή των συμβάσεων εργασίας, να τους απασχολεί με τηλεργασία, αλλά μόνο για πρόσκαιρες και έκτακτες ανάγκες της επιχείρησης, αλλά με αμοιβή. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά αναλογικά και μέχρι τη συμπλήρωση του 100% των αποδοχών τους που είχαν προ αναστολής της σύμβασης. Δηλαδή αν ο μισθός είναι 1.000 ευρώ και λόγω της τηλεργασίας λαμβάνει 700 ευρώ, από το Κράτος θα λάβει επιπλέον 300 ευρώ και όχι 800 ευρώ.
  11. Η τηλεργασία για τους εργαζόμενους που είναι με αναστολή συμβάσεων είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεσή τους και δεν μπορεί ο εργοδότης να τους υποχρεώσει.
  12. Οι εργοδότες έχουν την ευχέρεια από την ΠΝΠ να επιλέξουν την εκ περιτροπής απασχόληση, αλλά σε αυτό το καθεστώς θα πρέπει να εντάξουν το 50+1 των εργαζομένων και η ελάχιστη διάρκεια εκ περιτροπής απασχόλησης θα είναι δύο εβδομάδες τον μήνα.
  13. Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν το σύνολο ή μέρος των συμβάσεων εργασίας.
  14. Η έναρξη της αναστολής της σύμβασης εργασίας μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα, από τις 21 Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου 2020 και να εφαρμόζεται υποχρεωτικά για 45 συνεχόμενες  μέρες, όχι διακεκομμένες.
Διαβαστε επισης