Διεθνή

Συζητήσεις στην ΕΕ για κοινό ταμείο άμυνας με... δανεικά 500 δισ.


Η γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης - που περνάει και από το στρατιωτικό σκέλος- και η… απεξάρτησή της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, βρίσκεται εδώ και καιρό στη δημόσια συζήτηση των Βρυξελλών. «Φούντωσε» εξαιτίας της επικείμενης επιστροφής του Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες να συζητούν για πρώτη φορά, τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την Άμυνα.

Το κοινό Ταμείο θα έχει στη φαρέτρα του 500 δισ.ευρώ, θα δημιουργηθεί με… δανεικά, καθώς οι πόροι θα αντληθούν από τις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων, με την παροχή εγγυήσεων από τις χώρες που θα επιλέξουν να λάβουν μέρος.  Τα χρήματα από το Ταμείο θα διοχετεύονται σε κοινά αμυντικά έργα και προμήθειες όπλων, επισημαίνουν οι Financial Times που αποκαλύπτουν τα σχέδια των Ευρωπαίων.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό ταμείο-εργαλείο αποτελεί την απάντηση των Ευρωπαίων στην απειλή του Τραμπ-από την πρώτη του θητεία-να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δαπανούν ανεπαρκώς.

Η συμμετοχή στο υπό συζήτηση χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι οικειοθελής και ανοιχτή σε κράτη εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, χωρίς να υπάρξει κάποια αναφορά-νύξη για την Τουρκία. Σύμφωνα με τους FT η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κληθεί να διαδραματίσει τεχνικό ρόλο, βοηθώντας στη διαχείριση του φορέα ειδικού σκοπού (SPV) και στη διαχείριση των λειτουργιών του ταμείου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στους Financial Times, τόνισαν ότι οι συζητήσεις στην ΕΕ για το ταμείο Αμυνας είναι σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Δανία να υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές το σχέδιο.

Η πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό θόλο

Το δημοσίευμα των FT κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι αυτός μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, απέστειλαν πρόσφατα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας σαφώς τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων για εμβληματικά αμυντικά εγχειρήματα, όπως ένας αντιπυραυλικός και αντιαεροπορικός «θόλος».

Ο πρωθυπουργός ο οποίος υπερασπίστηκε τα ευρωομόλογα για την άμυνα νωρίτερα αυτό το έτος, είπε στους FT ότι υπήρξε αλλαγή του αισθήματος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Ενώ οι προτάσεις του αντιμετωπίστηκαν αρχικά με μια «χλιαρή απάντηση», ο Μητσοτάκης ένιωσε τώρα «μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος» δεδομένων των προκλήσεων ασφάλειας της Ευρώπης και της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα και ίσως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος», είπε.