Πολιτική

Συσπειρώνεται η ΝΔ- Παρεμβάσεις Καραμανλή, Σαμαρά - “Σκορποχώρι” η ακροδεξιά


 Εντείνονται οι διεργασίες συσπείρωσης της ΝΔ, ενώ το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος επιλέγει να δώσει προσωποκεντρικό χαρακτήρα στην εκλογική διαφημιστική καμπάνια, “αναθέτοντας” στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κεντρικό ρόλο σε όλα τα τηλεοπτικά σποτ, όπου παρουσιάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, οριοθετεί τους στόχους και τις πολιτικές της επόμενης τετραετίας και επιχειρεί να αναδείξει την αναγκαιότητα αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Βασικός στόχος της εκλογικής στρατηγικής  σ' αυτή την πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική, είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν οι διαρροές από τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που στήριξαν στις εκλογές του 2019 τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να επιτύχει το κυβερνών κόμμα ένα αποτέλεσμα που θα καθιστά ανέφικτη τη συγκρότηση “κυβέρνησης ηττημένων” και θα του δίνει “αέρα νίκης”  στις δεύτερες κάλπες.

Οι επικοινωνιολόγοι που συμβουλεύουν το επιτελείο του Μαξίμου, εκτιμούν ότι αυτή η αναγκαία συσπείρωση μπορεί να γίνει γύρω από το πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη και όχι αορίστως με τη ΝΔ. Η άποψη αυτή  βρίσκεται πίσω από τις συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού ότι στις εκλογές κρίνεται όχι μόνο ποιό κόμμα θα κυβερνήσει, αλλά και “αν η χώρα θα έχει πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν κι άλλα τηλεοπτικά σποτ θεματικού περιεχομένου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθεί να εκλαϊκεύσει τι “παίζεται” στις εκλογές όσον αφορά την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, τα εργασιακά, τη διεθνή θέση και την ασφάλεια της χώρας.

Η προσπάθεια συσπείρωσης και συγκράτησης της εκλογικής βάσης θα συνδυαστεί με ανάλογες κινήσεις σε όλες τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας – από τα επαρχιακά στελέχη έως την κορυφή, στο επίπεδο πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και ανώτατων στελεχών.

Μηνύματα προς την κομματική εκλογική βάση

Οπως αναφέρεται από πηγές του Μαξίμου, στην εκλογική μάχη θα μπουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, με δηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις που θα διερμηνεύουν την αμέριστη υποστήριξη τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι κινήσεις αυτές θα συνιστούν μήνυμα προς την κομματική εκλογική βάση και θα γίνουν παράλληλα προς αποφυγή παρερμηνειών, ώστε να μη δοθεί πρόσφορο έδαφος για μικροκομματικό σχολιασμό και εκμετάλλευση.

Καραμανλής και Σαμαράς θα εμφανιστούν στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη στις 9 Μαϊου  στο Ζάππειο, στις εκδηλώσεις για την “Ημέρα της Ευρώπης”. Ο κ. Καραμανλής θα είναι επίσης παρών στην κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού, στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία του θα συνοδευτεί με δήλωση στήριξης.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές θα αποφέρουν καρπούς στη διμέτωπη προσπάθεια της ΝΔ να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές κεντροδεξιών και “σκληροπυρηνικών” δεξιών ψηφοφόρων.

 "Ορφανός" ο ακροδεξιός χώρος

Η επιχείρηση ανάκτησης του απολεσθέντος εδάφους διευκολύνεται μάλιστα από την κατάσταση που επικρατεί στα δεξιά της. Ο αναμενόμενος αποκλεισμός του “κόμματος Κασιδιάρη” και η εσωτερική κρίση που ξέσπασε στην “Ελληνική Λϋση” του Κυριάκου Βελόπουλου, αφήνουν πλέον “ορφανό” αυτόν τον χώρο, καθώς δεν υπάρχει πλέον ισχυρός πόλος έλξης των ακραίων υπερδεξιών και αντισυστημικών  ψηφοφόρων.

Στα δεξιά της ΝΔ κινείται πληθώρα μικρών, νεοπαγών και θνησιγενών πολιτικών σχηματισμών, που κατατρίβονται σε μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, με αποκορύφωμα την “βροχή” προσφυγών για ονομασίες, σύμβολα κλπ. Ο κατακερματισμός και η προσπάθειες αλληλοεξόντωσης ευνοούν βέβαια τη ΝΔ, που μπορεί να προσελκύσει μεγάλο μέρος των δυνητικών ψηφοφόρων αυτών των κομμάτων.

Εκτός από την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, που παρά την αποσύνθεση της μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει σημαντικό ποσοστό και να μπει στη Βουλή, στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει αλλος σχηματισμός ικανός να  της στερήσει ψήφους και να επιτύχει υπολογίσιμη εκλογική επίδοση. Ακόμη και το ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου, που θεωρείται ως “μεταμφίεση” του “Εθνικού Κόμματος” του Ηλία Κασιδιάρη, είναι αμφίβολο αν υπό τις παρούσες συνθήκε μπορεί να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από 1,8%

Αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιτραπεί τελικά ΄να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.
Πάντως στο χώρο της ακροδεξιάς έχουν αρχίσει ζυμώσεις για τη συγκρότηση νέου φορέα, ο οποίος θα συγκντρώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις και θα διεκδικήσει συμμετοχή στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Διαβαστε επισης