Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης που έπληξε συνοικίες και νοσοκομείο στην πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας, που κατέχουν σύροι αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, αυξήθηκε στους 21 νεκρούς, ανέφερε χθες Κυριακή η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι 17 από τους νεκρούς ήταν άμαχοι. Τραυματίστηκαν άλλοι 23 άνθρωποι.
Ένας γιατρός, τρία μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου, δύο γυναίκες και δύο παιδιά καθώς κι ένας διοικητής των ανταρτών συγκαταλέγονται στα θύματα, πάντα κατά τη ΜΚΟ.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση έγινε από δυνάμεις προσκείμενες στο συριακό καθεστώς από περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τη Δαμασκό.
Η Τουρκία έπληξε στόχους στην Ταλ Ριφάτ, αφού κατηγόρησε για την επίθεση την κουρδική ένοπλη παράταξη Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – ΣΔΔ, κουρδοαραβική συμμαχία στην οποία η YPG είναι η κύρια συνιστώσα και η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ – διέψευσαν πως επρόκειτο για δική τους ενέργεια.
Σύμφωνα με το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, που έχουν μεγάλη παρουσία σε τομείς της βόρειας Συρίας, έπληξαν «θέσεις των τρομοκρατών» στην Ταλ Ριφάτ. Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «αυτοί οι δειλοί θα πληρώσουν για κάθε σταγόνα αίματος που έχυσαν».
Η κουρδική περιοχή Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, καταλήφθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και σύρους βοηθητικούς της. Σκοπός της Άγκυρας ήταν να διώξει από την περιοχή τη YPG, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, την αποκαλεί τον συριακό βραχίονα του PKK.
Στον τομέα αυτόν, όπως και σε όλες τις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες που πρόσκεινται στην Τουρκία, καταγράφονται συχνά στοχευμένες δολοφονίες, επιθέσεις και εκρήξεις.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) καταδίκασε χθες την επίθεση στο νοσοκομείο της Αφρίν, που ετέθη «εκτός λειτουργίας». Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νοσοκομείο «ένα από τα μεγαλύτερα της βόρειας Συρίας». Ωστόσο τα πλήγματα που δέχθηκε «κατέστρεψε τελείως το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το μαιευτήριο».
Ο Βόλφγκανγκ Γκρέσμαν, διευθυντής του τμήματος «Συρίας» της IRC, ανέφερε πως επρόκειτο «για την 11η επίθεση που καταγράφεται φέτος εναντίον του τομέα της υγείας», προφανώς αναφερόμενος σε επιθέσεις σε τομείς της εμπόλεμης χώρας όπου δρα η ΜΚΟ.
Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 κι έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών με την εμπλοκή διαφόρων αντιμαχόμενων μερών – τζιχαντιστικών οργανώσεων, ομάδων ανταρτών, αυτονομιστικών παρατάξεων, ξένων δυνάμεων... – έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 500.000 ανθρώπους, κατά εκτιμήσεις που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και σε πρόσφυγες.
πηγή: ΑΠΕ