Χρηστικά

Συντάξεις χηρείας-αναπηρίας: Η μερική αναδίπλωση Τσακλόγλου και οι συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων


Οι διευκρινήσεις που έδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, αναφορικά με το νέο καθεστώς που θα διέπει όσους δικαιούνται δύο ή και περισσότερες συντάξεις (χηρείας, αναπηρίας, γήρατος), παρείχαν εξηγήσεις αλλά δημιουργούν και πρόσθετους προβληματισμούς σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Χθες και μετά τον ντόρο που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες για την επίμαχη εγκύκλιο που φέρνει προς εφαρμογή η κυβέρνηση, ο κ.Τσακλόγλου προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις. Ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και υπογράμμισε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Να θυμίσουμε ότι  το υπουργείο Εργασίας αναμοχλεύει και ερμηνεύει κατά το δοκούν ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για τον τρόπο υπολογισμού όσων λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις (χηρείας, γήρατος ή αναπηρίας). Η εγκύκλιος προβλέπει ότι όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). 

Κι αν υπήρξε έστω μια κάποια αποσαφήνιση, αναφορικά με το πότε και για ποιους θα ισχύει το αναμφισβήτητο «ψαλίδισμα» στις συντάξεις χηρείας, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και πρόσθετοι προβληματισμοί για χιλιάδες συνταξιούχους. Όπως επισημαίνουν εργατολόγοι και ειδικοί επί των συνταξιοδοτικών θεμάτων, με την εφαρμογή της εγκυκλίου, θα προκύψουν συνταξιούχοι χηρείας δύο ταχυτήτων. Προβλέπουν, μάλιστα, ότι οι αδικημένοι δικαιούχοι, δηλαδή οι μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, θα προσφύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι λόγους ίσης μεταχείρισης
 

Διαβαστε επισης