Χρηστικά

Συντάξεις: Τί αλλάζει στην εισφορά αλληλεγγύης – Ποιους αφορά


Αλλαγές σε ένα από τα εναπομείναντα μέτρα από τη μνημονιακή περίοδο, που αφορά περισσότερους από 550.000 συνταξιούχους, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Ο λόγος για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 (από το πρώτο μνημόνιο) και επιβάλλεται σε συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Άδωνις Γεωργιάδης) είχε προαναγγείλει διορθωτικές παρεμβάσεις στην εν λόγω εισφορά, προκειμένου οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που την καταβάλλουν, να έχουν δικαιότερη αντιμετώπιση. Οι αλλαγές που βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της νέας υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, αφορούν δύο άξονες-σενάρια.

Ο πρώτος αφορά την καταβολή της εισφοράς όχι από το πρώτο ευρώ, όπως γίνεται έως τώρα, αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, με βάση το μοντέλο που εφαρμόζεται με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος.

Η δεύτερη πρόταση που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω, όπου ο συντελεστής διπλασιάζεται στο 6% από το 3%.

Οι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά ως εξής:

  • Από 1.400 ευρώ έως 1.700 - 3%
  • Από 1.701 έως 2.000 - 4%
  • Από 2.001 έως 2.300  - 5%
  • Από 2.301 έως 2.600  - 6%
  • Από 2.601 έως 2.900 -  7%
  • Από 2.901 έως 3.200 -  8%
  • Από 3.201 έως 3.500 9%
  • Από 3.501 και πάνω 10%

Για χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, καταργείται με έμμεσο τρόπο το αφορολόγητο, γιατί το ποσό παρακρατείται από το σύνολο της σύνταξης. Παράλληλα, η ΕΑΣ αποτέλεσε την αιτία προκειμένου χιλιάδες συνταξιούχοι να μην λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Συντάξεις χηρείας και νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης

Πέραν των αλλαγών στην ΕΑΣ, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλείται να… τακτοποιήσει τους επόμενους μήνες και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η μείωση των συντάξεων χηρείας και η θέσπιση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ.

Για τις συντάξεις χηρείας, οι περικοπές προβλέπονταν από το νόμο Κατρούγκαλου, όμως οι πρώτες εξ  αυτών που έπρεπε να υλοποιηθούν το 2020 δεν έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και πλέον, το υπουργείο καλείται να βρει τρόπο να τις επιβάλλει, με τον πλέον δίκαιο τρόπο.

Με τον νέο Κανονισμό Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ θα μπει ψαλίδι σε μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο Φορέας, με έμφαση σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρία.

Διαβαστε επισης