Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Συμφωνία για το μεταναστευτικό


Σε συμφωνία για το μεταναστευτικό κατέληξαν, μετά από μαραθώνια και «σκληρή» διαπραγμάτευση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα «αγκάθια» που προέκυψαν κατά τη διαβούλευση, στη Σύνοδο Κορυφής, ήταν πολλά, με κυριότερο το βέτο που απειλούσε να υποβάλλει η Ιταλία στο κείμενο συμπερασμάτων, τινάζοντας στον αέρα όλη την διαδικασία.

Τελικώς, η Ιταλία έδωσε τη συναίνεσή της στην τρόπον τινά κατ’ αρχήν συμφωνία για το μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό της Τζουζέπε Κόντε, να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο ακανθώδες ζήτημα της δημιουργίας hot spot επί ιταλικού εδάφους. «Η Ιταλία θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια», δήλωσε ο Κόντε για τα hot spot, τα οποία αποτέλεσαν το «μήλον της έριδος» στη σύνοδο Κορυφής.

H συμφωνία προβλέπει ότι η δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, εντός των συνόρων της ΕΕ, θα γίνεται σε εθελοντική βάση, κάτι που η Ιταλία ζητούσε εξ΄αρχής θα διατυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων. Παράλληλα προβλέπει την εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με χώρες μετανάστευσης για την επιστροφή των πολιτών τους που δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο. 

Σε μια τέτοια διμερή συμφωνία αναμένεται να συμπράξουν Ελλάδα και Γερμανία, βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Επίσης, οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη. Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Οι πρώτες δηλώσεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε καλό σημάδι τη συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμαννουέλ Μακρόν τόνισε ότι « η ευρωπαϊκή συνεργασία ήταν  αυτή που υπερίσχυσε».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επισήμανε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν

Διαβαστε επισης