Αρνητική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στο ΧΑ, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με πιέσεις και ρευστοποιήσεις που οδηγούν χαμηλότερα τις τιμές.
Ρευστό σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με απώλειες και το τελευταίο ημίωρο ανακάμπτουν. Το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών διατηρείται, καθώς η αγορά αποτιμά με περισσή… φειδώ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε.
Υποχωρούν και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων – οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν, κόντρα στη γενική τάση των ευρωπαϊκών. Του 5ετούς ανεβαίνει κατά 2,7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται σε 0,897%. Του 10ετούς περίπου κατά 2 μβ, στο 1,613.
Εκροές κεφαλαίων
Στο ΧΑ, όπου τις προηγούμενες μέρες αδύναμος κρίκος ήταν οι τραπεζικές μετοχές, οι πιέσεις επεκτείνονται σταδιακά στα εμποροβιομηχανικά blue chips.
Αίσθηση προκαλεί η «καταβύθιση» της Lamda (-8,5%), που αποδίδεται πρωτίστως σε πληροφορίες ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του project στο Ελληνικό.
Η πτώση αυτή αποτελεί παράλληλα έκφραση αποδοκιμασίας και απογοήτευσης της αγοράς για το γεγονός ότι η έναρξη του έργου πηγαίνει άλλους 6-9 μήνες πίσω, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα «έμπαιναν μπουλντόζες» αμέσως μετά τις εκλογές.
Ανησυχίες προκαλεί η παρατηρούμενη σταδιακή έξοδος διεθνών χαρτοφυλακίων από ελληνικές μετοχές, με ρευστοποιήσεις που συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς. Αυτή η εκροή κεφαλαίων αποτυπώνεται και στην πτωτική πορεία που ακολουθεί τις τελευταίες μέρες το «καλάθι» ελληνικών μετοχών (GREK/ETF) στη Wall Street.
Μετοχές και Δείκτες
Στο ΧΑ ενδεικτικό των τάσεων που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό ο δείκτης FTASE25 των blue chips υποχωρεί περισσότερο από τον τραπεζικό.
Οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, με διακυμάνσεις και πτωτική τάση. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,90% στις 851 μονάδες, προσεγγίζοντας την κρίσιμη βραχυχρόνια στήριξη στις 850 μονάδες, που ενδεχόμενη διάσπαση της μπορεί να ανοίξει νέο καθοδικό κύκλο.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1% στις 2.105,8 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξεως του 0,50%. Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατηρούν η Alpha και η Attica Bank (+0,2% και +0,7% αντίστοιχα). Eurobank -0,9%, Πειραιώς -0,7%, Εθνική -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips θετικό πρόσημο διατηρούν μόνον η Motor Oil (+0,6%) και ο Σαράντης (+0,5%).
Με τις μεγαλύτρες απώλειες Lamda -8,5%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Jumbo -2,2%, Τιτάν και Coca-Cola -1,6%, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ -1,4%, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%.