Η οικονομική συγκυρία επιδεινώνεται, η ενεργειακή κρίση και ο καλπάζων πληθωρισμός ροκανίζουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Κι όσο τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το θέμα με πρόθεση εντυπωσιασμού, μιλώντας για “εκτόξευση” των τιμών, τόσο η άνοδος επιταχύνεται.
Μεγάλες εταιρείες ακινήτων και ξένα funds επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να αποκτήσουν τα “φιλέτα” της αγοράς, που υπόσχονται υπεραξίες και υψηλές επιδόσεις. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ακριβές κατοικίες του παραλιακού μετώπου Π. Φαλήρου-Γλυφάδας, του Κολωνακίου και των περιοχών Κηφισιάς-Εκάλης-Ερυθραίας.
Οι εγχώριοι αποταμιευτές-επενδυτές ακολουθούν, κυνηγώντας ακίνητα-κατοικίες σε περιοχές όπου αναμένεται περαιτέρω σημαντική άνοδος των αξιών, ενώ τα ενοίκια είναι ήδη υψηλά, προσφέροντας αποδόσεις της τάξεως του 3,5%-5%.
Ανεβάζουν συνεχώς τον πήχυ
Το ενδιαφέρον και η ζήτηση που εκδηλώνονται ωθούν υψηλότερα τις τιμές. Οι ιδιοκτήτες αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά διαμερίσματα προς πώληση, ή η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά.
Καθοριστικός παράγων για τη διαμόρφωση των τιμών ειναι οι προσδοκίες που δημιουργούνται όσον αφορά την περαιτέρω πορεία τους και οι προβλέψεις που διατυπώνονται από τράπεζες, εταιρείες, κτηματομεσίτες και παράγοντες της αγοράς.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Μιά ενδεικτική εικόνα για την πορεία των τιμών ακινήτων αποτυπώνεται στα στοιχεία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας Spitogatos, που συγκεντρώνει και ταξινομεί αγγελίες πώλησης-αγοράς, καθώς και στον σχετικό δείκτη της (Spitogatos Property Index – SPI).
Ο δείκτης καταρτίζεται με βάση της τιμές που ζητούν οι πωλητές και δεν καταγράφει εκείνες στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες. Αντανακλά λοιπόν την τάση της κτηματαγοράς και δεν καταγράφει πραγματικές αγοραίες αξίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία βασίζεται ο δείκτης Spitogatos Property Index (SPI), η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών πώλησης στην Αττική σημείωσε στο Αιγάλεω: Οι μέσες τιμές που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες-πωλητές κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος), ήταν 20,3% υψηλότερες από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Επονται η Καλλιθέα, με ετήσια μεταβολή +19% και το Μοσχάτο με +16,3%. Επισημαίνεται ότι στις τρεις αυτές περιοχές οι αξίες ακινήτων είχαν υποχωρήσει σημαντικά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, από το 2010 ώς το 2017, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν σημειώσει μικρή ανάκαμψη.
Μεγάλη άνοδος τιμών σημειώθηκε επίσης το τελευταίο 12μηνο στο Παλαιό Φάληρο (+14,7%), στον Αλιμο (15,8%), στο Παγκράτι (15,9%) και στην Αγία Παρασκευή (14,9%). Αυξημένη ζήτηση -παρά τη σημαντική άνοδο των ζητούμενων τιμών, παρατηρείται στις περιοχές των νοτίων προαστίων και του παραλιακού μετώπου, που εκτείνεται πέραν του Παλιού Φαλήρου μέχρ το Μοσχάτο.
Οσον αφορά τις φθηνότερες περιοχές, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική άνοδο των (ζητούμενων) τιμών στα Σεπόλια (+15,4%).
Ακριβές και φτηνές περιοχές
Ακριβότερες περιοχές κατοικίας, με βάση τη μέση ζητούμενη τιμή, αναδεικνύονται η Βουλιαγμένη, η Βούλα, ο Αλιμος, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, όπου οι τιμές ανά τετραγωνικό κινούνται από 3.570 μέχρι 5.125 ευρώ.
Στο κέντρο, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στο Κολωνάκι και την περιοχή Λυκαβηττού, όπου ένα διαμέρισμα 80-90 τ.μ. κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ/τ.μ.
Στις πιο “φθηνές” περιοχές κατοικίας συγκαταλέγονται τα Ανω Λιόσια (1.000 ευρώ/τ.μ.), η Αγία Βαρβάρα, τα Ταμπούρια και η Αγία Σοφία στον Πειραιά, όπου πάντως οι τιμές ανέβηκαν κατά 12% το τελευταίο 12μηνο.
Εξω από την περιοχή πρωτευούσης, στην Αττική, από τις φθηνότερες περιοχές είναι ο Ωρωπός και η Σκάλα Ωρωπού, όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.028-1.042 ευρώ/τ.μ.