Πολιτική

Συνεδριάζει το Eurogroup - Εκτός ατζέντας το Ασφαλιστικό


Ούτε στο σημερινό, αλλά ούτε και στο Eurogroup του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και την πρώτη αξιολόγηση. Με κακούς οιωνούς ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης από τους Θεσμούς, αφού μία ημέρα πριν από το Eurogoup οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση πως το Ασφαλιστικό δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.  Αν και οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου φιλόδοξο, υπογραμμίζουν ότι λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις και παράλληλα προαναγγέλλουν νέα μέτρα και μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν κλείσουν ταυτόχρονα όλα τα θέματα. 

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών. Αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Στελέχη της Κομισιόν στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα ληφθεί κάποια καθοριστική απόφαση. Θα εξεταστούν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί εν συνεχεία «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και  επισήμως η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση.

Προβλέπεται πάντως ότι θα γίνει εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα. Πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα στην ανεπίσημη ατζέντα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς αποτελεί μια από τις βασικότερες πτυχές της πρώτης αξιολόγησης.

Η πρώτη εκτίμηση είναι θετική. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, επισημαίνοντας ότι το συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι «πολύ φιλόδοξο». 

Τα ανοιχτά ζητήματα 

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει τυπικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα. Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι δεν υπάρχει  καθορισμένη χρονική προθεσμία για να ολοκληρωθεί  η πρώτη αξιολόγηση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα, αφήνει περιθώρια και για την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί περισσότερο.

Επισημαίνουν όμως ότι «πολιτικά» είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να κλείσει το ταχύτερο δυνατό.