Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μουσική συναυλία με τίτλο «Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης» διοργανώνουν σήμερα σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, αντιδρώντας σε σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού και τη διοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ». Καλούν επίσης, τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Θριάσιο, Ελπίς, Τζάνειο, Μεταξά, Άγιος Σάββας, Αττικό.
Στη μουσική συναυλία συμμετέχουν οι:
Νατάσσα Μποφίλιου – κιθάρα: Γιώργος Καρδιανος, Γιώτα Νέγκα – κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος, Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, Κοινοί Θνητοί, Kollektiva, Υπεραστικοί, Πολιτιστική Ομάδα «Quilombo».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ καταγγέλλει την απαξίωση του έργου του Οργανισμού από την διοίκηση του, η οποία, μεταξύ άλλων, αρνήθηκε τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, «με την αιτιολογία πως το σώμα της Γενικής Συνέλευσης είναι ανώριμο να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του έχει ορίσει ο νόμος και επιβεβαιώσει η ολομέλεια του ΣτΕ, ως του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα και τη χάραξη της στρατηγικής του οργανισμού». Παράλληλα ζητά από τους πολίτες της Αθήνας να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους προς τους εργαζόμενους και θεραπευόμενους των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, συμμετέχοντας μαζικά στη σμηερινή συναυλία διαμαρτυρίας στο Θησείο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο διορισμένος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και το Διοικητικό του Συμβούλιο αρνήθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο την πραγματοποίηση δυο ταυτοτικών διαδικασιών του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση που τους διόρισε. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο διαβεβαιώνει, πάλι, ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα» με το νέο διαλυτικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει.
Αρνήθηκαν τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία ζητήθηκε εγγράφως από περισσότερα από τα μισά μέλη της, με την αιτιολογία πως το σώμα της Γενικής Συνέλευσης είναι ανώριμο να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του έχει ορίσει ο νόμος και επιβεβαιώσει η ολομέλεια του ΣτΕ, ως του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα και τη χάραξη της στρατηγικής του οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, «….αυτά τα 4 χρόνια δεν αποκτήσαμε την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να μην μεταβληθεί η ΓΣ σε πεδίο αντιπαραθέσεων και έκφρασης θυμού-δυσαρέσκειας«.
Παραδόξως, το ανώτατο όργανο του ΚΕΘΕΑ, με το οποίο πορεύτηκε επί 40 χρόνια, είναι ανώριμο να έχει και να εκφράσει άποψη για ένα σχέδιο νόμου που πλήττει ανεπανόρθωτα τη θεραπευτική πρόταση και την επιστημονική δουλειά, ζητήματα που εμπίπτουν απολύτως στην αρμοδιότητά του. Η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ από την άλλη, αυτοθεσμίζεται ως ώριμη και ικανή να έχει άποψη, στηρίζοντας την κυβέρνηση που την διόρισε στην πρόθεσή της να καταργήσει τον Οργανισμό που διοικεί, παρότι πρόκειται για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στην δική της αρμοδιότητα.
Η ίδια διορισμένη διοίκηση αρνήθηκε επίσης την πραγματοποίηση της τελετής αποφοίτησης που παραδοσιακά πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ για να τιμήσει τα μέλη του που έφτασαν στο τέλος μιας επίπονης θεραπευτικής διαδικασίας, με την αιτιολογία ότι η τελετή θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των εξυπηρετούμενων απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει τον Οργανισμό στον οποίον θεραπεύτηκαν!
Μπροστά στον “κίνδυνο” να συνδεθούν οι αποφοιτήσεις του ΚΕΘΕΑ με την κυβερνητική παρέμβαση στην απεξάρτηση, η κυβερνητική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ απαξιώνει το έργο του Οργανισμού, την πορεία των μελών του, την οικογένειά τους, τους/τις συντρόφους τους. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ωστόσο, οι αντίστοιχες αποφοιτήσεις του ΟΚΑΝΑ έγιναν θέατρο υποστήριξης του διαλυτικού σχεδίου νόμου από την ίδια την κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου και της απόφασης του ΣτΕ με τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ. Απαιτούμε επίσης τον σεβασμό στην ιστορία του Οργανισμού και στην πορεία των μελών που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους με την πραγματοποίηση της τελετής για τις αποφοιτήσεις των μελών.
Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να αντισταθούν στη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης συμμετέχοντας μαζικά στη συναυλία διαμαρτυρίας την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 13:00 στο Θησείο».