Η ενεργειακή «σύνδεση» της Ελλάδας με τη Ρωσία, που συνίσταται κυρίως στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα υποδομής για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφορικά με τη στάση που κρατάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ενεργειακό άνοιγμα προς την Μόσχα, τονίζοντας ότι λειτουργεί «με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, που είχε προκληθεί από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, φαίνεται πώς γεφυρώθηκε. Αμφότεροι Τσίπρας και Πούτιν συμφώνησαν ότι το θέμα είναι λήξαν, με τον Ρώσο πρόεδρο, όμως, να υποστηρίζει ότι «όσα ακούστηκαν περί μαύρων παιχνιδιών της Ρωσία εις βάρος της Ελλάδας, είναι σαχλαμάρες».
Στο επίκεντρο βρέθηκε το Κυπριακό, η αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και η στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας από την Μόσχα, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει έμμεση αλλά ουσιαστική αναφορά στην αγορά των S-400 από την Άγκυρα.
Συμμετοχή της Ελλάδας σε ενεργειακά πρότζεκτ
Τα ενεργειακά βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των Τσίπρα και Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι οι δύο χώρες θέλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σ’ αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας ότι «συζητήσαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα. Είναι πολύ ρεαλιστικό». Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στην ελληνική αγορά.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για την στάση της ΕΕ στα ενεργειακά, εκδηλώνοντας την πρόθεση της Αθήνας να αποτελέσει κόμβος ενέργειας, φέροντας ως παράδειγμα τον TAP, ο οποίος όπως τόνισε μπορεί να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή διαφοροποίησης πηγών και διόδων ενέργειας., η αρχή της διαφοροποίησης σημαίνει πολλαπλασιασμός πηγών και διόδων και όχι αποκλεισμός.
Εντός της Ε.Ε. υπάρχου δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κυρίως όταν προωθείται ο North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish Stream προς την Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας. Εκεί με την Ιταλία κρατάμε μία σταθερή στάση εντός της Ε.Ε», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε
«Θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οτι δε μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εμείς έχουμε προχωρήσει ήδη στην κατασκευή του 80% του TAP. Ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο αέριο. Θεωρώ ότι μία βέλτιστη λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρωσικό αέριο. Αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή. Είναι μία θέση που στηρίζουμε».
Η κρίση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας και οι απελάσεις
Όπως ήταν λογικό, Πούτιν και Τσίπρας ρωτήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου για την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Αμφότεροι χαρακτήρισαν λήξαν το θέμα, με τον Ρώσο πρόεδρο να τονίζει ότι «αυτή η μαύρη σελίδα έχει κλείσει. Κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε για το ζήτημα ότι «μια βροχερή μέρα το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι», δήλωσε και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, σε κρίσιμα θέματα στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με γνώμονα απόψεις ή πιέσεις τρίτων χωρών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη στην ΕΕ που δεν ταυτίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συντονισμένη θέση να υπάρξουν απελάσεις για την υπόθεση Σκριπάλ.
Από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε μεμονωμένα περιστατικά που μας ενοχλούν, πρέπει να δίνουμε κάποια μηνύματα αλλά και να κοιτάζουμε μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση έληξε και αυτό που έχει σημασία είναι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία», είπε.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον πρόεδρο της Ρωσία τις ελληνικές θέσεις. «Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και γιατί για τη χώρα και τον ελληνικό λαό είναι καίριας σημασίας ζήτημα η γειτονική χώρα να μην έχει Συνταγματικό Ονομα το ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε δίκαιη βάση ένα πρόβλημα που παραμένει χρόνια άλυτο και αντιμετωπίζει εθνικιστικές τάσεις.
Η έμμεση νύξη Τσίπρα για τους S-400
O πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την επιθετικότητα και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, κάνοντας έμμεση αναφορά στους S-400 που σκοπεύει να προμηθεύσει η Μόσχα στην Άγκυρα. «Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή, τον ρόλο της Ρωσίας και τις σχέσεις με την Τουρκία. Εξέφρασα τις ανησυχίες της Ελλάδας σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli σε βάρος της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Τσίπρας: Να παραμείνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις στις σταθερές ράγες που συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν το 2015
«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το Κυπριακό
«Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.