Αγορές

Συναλλακτική άπνοια και σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές του ΧΑ συνέχισαν και σήμερα την ανοδική πορεία τους, αλλά η υπόλοιπη αγορά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, ξεμένοντας από δυνάμεις στο μέσον της συνεδρίασης, όταν οι βασικοί δείκτες κατέγραφαν αξιόλογα κέρδη. Η συνολική εικόνα στο ταμπλό προκαλεί ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Τα ξένα funds και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων φαίνεται ότι προτιμούν τις... βουτιές στη θάλασσα και όχι στη ρηχή ελληνική αγορά, που διανύει περίοδο θερινής ραστώνης, με υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο (31,9 εκατ. ευρώ σήμερα). Απουσιάζει λοιπόν η δυναμική, σαφής τάση δεν υπάρχει και τις επόμενες μέρες αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας.

Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί πάλι αβεβαιότητα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει το "παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι", κόβοντας τη ροή πετρελαίου προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες που σημείωναν το πρωί μικρά κέρδη έχουν πάρει την κατηφόρα (DAX-1%), με εναλλαγές προσήμου κινούνται οι δείκτες της Wall Street, κατά 1,15% υποχωρεί ο Nasdaq.

Βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στα ενεργειακά, οι αναμενόμενες νέες αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ-Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και τα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Η ελληνική αγορά φαίνεται να αντιπαρέρχεται τους φόβους για το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο από το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ρίσκο που δημιουργούν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Μετοχές και δείκτες

Ομως η αβεβαιότητα υποβόσκει και η μεταβλητότητα αυξάνεται.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σήμερα χαμηλό ημέρας -0,40% στις 856,92 μονάδες, πήγε ανοδικά μέχρι +0,55% στις 865,05 και  τερμάτισε με οριακές απώλειες -0,09%, στις 859,52 μονάδες.

Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε και ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που έκλεισε στις 2.070,55 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,14%. Απώλειες 0,20% κατέγραψε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,49% και γυρίζοντας ανοδικά πήγε μέχρι +1,77%. Αντέχοντας στις πιέσεις έκλεισε με άνοδο 0,89%. Στην πρώτη θέση η Attica Bank με +8,3%. Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +3,3%, Εθνική +2%, Alpha +1,2%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips συνεχίστηκε το ράλι ανάκαμψης της Ελλάκτωρ, με άλμα +4,7%. Ακολούθησαν  Σαράντης +4,3%, Βιοχάλκο +2,5%, Lamda και ΟΛΠ +1%, ΕΥΔΑΠ, ΕλβάλΧαλκόρ και Aegean +1%.

Στον αντίποδα ΟΠΑΠ -2,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,6%, Τιτάν -1,3%, ΟΤΕ -1,1%, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ -1%, Motor Oil και Quest -0,7%.

Διαβαστε επισης