Συμφωνία υπό όρους, που εμπεριέχει ρήτρες, εγγυήσεις και αστερίσκους, διαπραγματεύονται Αθήνα και Σκόπια. Η σημερινή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, δεν δημιουργεί τετελεσμένα, αλλά θα αποτελέσει «φάρο» αναφορικά με τις προθέσεις της ΠΓΔΜ, για συναίνεση σε κεφαλαιώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι η αποδοχή του «erga omnes» στη σύνθετη ονομασία και η αλλαγή του συντάγματος. Στόχος της Αθήνας είναι η διαμόρφωση μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να υλοποιήσει τις όποιες δεσμεύσεις, εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, έτσι ώστε ως «αντάλλαγμα» να λάβει την «κάρτα εισόδου» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους οργανισμούς.
Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ.
Σε ρόλο εγγυητή η ΕΕ
Σημαίνοντα ρόλο στην προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών και στην προώθηση της συμφωνίας, επιδιώκει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προς την σκοπιανή ηγεσία, να αποδεχθεί τους ελληνικούς όρους για το «erga omnes» (ισχύ έναντι όλων), στη σύνθετη ονομασία και στην επακόλουθη αλλαγή του συντάγματος. Μάλιστα πληροφορίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι η ΕΕ θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην επιδιωκόμενη διεθνή συμφωνία για το Σκοπιανό, διαδραματίζοντας τον ρόλο του εγγυητή για την τήρηση της…
Ο δρόμος για την επίτευξη της συμφωνίας είναι μακρύς και διόλου εύκολος. Εμπεριέχει σημαντικά προαπαιτούμενα που καλείται να εκπληρώσει η ΠΓΔΜ, καθώς και ασφαλιστικές δικλείδες που δίνουν τη δυνατότητα στη Ελλάδα, να «παγώσει» τη διαδικασία, μαζί και την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.
Για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι, πρέπει ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, να «πει» το ναι στην κύρια ελληνική απαίτηση σχετικά το «erga omnes» και την αναθεώρηση του συντάγματος. Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει το αποφασιστικό βήμα για τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας, για το Σκοπιανό, με την ΕΕ στον ρόλο του εγγυητή.
Τι θα περιλαμβάνει τυχόν συμφωνία
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει αλλεπάλληλες δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει η ΠΓΜΔ, εντός ορισθέντων χρονοδιαγραμμάτων, με την Αθήνα να διαθέτει τη δυνατότητα «παγώματος» της διαδικασίας, αν η γειτονική χώρα παρεκκλίνει των συμφωνηθέντων.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν η γειτονική χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία.