Οικονομία

Συμφωνία με αστερίσκους για τον προϋπολογισμό


Αισιοδοξία για την αποδοχή του προϋπολογισμού 2020 από την Κομισιόν, με αποδοχή των προβλέψεων για πρωτογενές πλέονασμα 3,56% του ΑΕΠ εκφράζει η κυβέρνηση, αμέσως μετά την επίσημη υποβολή του προσχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως παραμένουν οι... αστερίσκοι, καθώς η Κομισιόν, όπως και το ΔΝΤ, δεν παύουν να αμφισβητούν τη βασική πρόβλεψη της κυβέρνησης για θεαματική επιτάχυνση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι οι δανειστές δεν βλέπουν δημοσιονομικό κενό για το 2019, αλλά ούτε και στον προϋπολογισμό του 2020, παρότι είναι γνωστό ότι στην έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις, με τους δανειστές να εκτιμούν ότι το κενό θα μπορούσε να φθάσει και το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών από τη διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως, που συνεχίσθηκε μετά την αποχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών από την Αθήνα, ανέφεραν ότι οι προβλέψεις των δύο πλευρών είχαν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά παρέμενε μια απόκλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως επειδή αμφισβητείται τόσο η προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2020 (2,8%), όσο και η αξιοπιστία σειράς μέτρων που έχει περιλάβει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, προκειμένου να αντισταθμίσει το κόστος φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στη γνώμη του για τον προϋπολογισμό, είχε εκτιμήσει ότι είναι αβέβαιη («λιγότερο εξασφαλισμένη») η απόδοση πολλών μέτρων, όπως η η μείωση της οροφής δαπανών (εξοικονόμηση 500 εκατ.), η επισκόπηση δαπανών (80 εκατ.), η επισκόπηση εσόδων (134 εκατ.), η βελτίωση αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης (123 εκατ.) και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (642 εκατ.).

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η διαπραγμάτευση φέρεται να έχει κλείσει αισίως για την ελληνική πλευρά, αλλά δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση έχει διατηρήσει ως είχε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ή αν έχει προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις, ή έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την ενεργοποίηση και άλλων μέτρων, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η παροχή έκπτωσης φόρου 40% για την ανακαίνιση ακινήτων, φαίνεται ότι έχει «νερωθεί», ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ώστε να έχει μικρότερο κόστος για τον προϋπολογισμό και όλα δείχνουν ότι η έκπτωση θα υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος και όχι επί του φόρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδεχόμενες αλλαγές θα γίνουν γνωστές όταν κατατεθεί στην τελική του μορφή ο προϋπολογισμός. Ως τότε, όμως, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημοσίευση των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, στις αρχές Νοεμβρίου, δια των οποίων θα γίνει γνωστό σε ποιο βαθμό συμμερίζεται η Επιτροπή τις προβλέψεις για αναπτυξιακό «άλμα» το 2020. Ως τώρα, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν αναθεωρεί μεν προς το καλύτερο την πρόβλεψή της, αλλά παραμένει σε αρκετή απόσταση από το 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Εξίσου επιφυλακτικό στις προβλέψεις του είναι και το ΔΝΤ, που αναμένεται αργότερα σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση World Economic Outlook.