Ενέργεια

Συμφωνία ΑΔΜΗΕ - τράπεζες: Αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου, στο 3% το επιτόκιο


Ένα από τα τελευταία βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας δανειακών αναδιαρθρώσεων και εξομάλυνσης των ταμειακών ροών έλαβε χώρα σήμερα στον ΑΔΜΗΕ καθώς συμφωνήθηκε η αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 228 εκ. ευρώ με τις τράπεζες. Το δάνειο είναι 5ετής διάρκειας και το περιθώριο επιτοκίου υποχωρεί από το 6,25% στο 3% πλέον. Σύμφωνα με την διοίκηση δίνεται - μεταξύ άλλων - η δυνατότητα εξοικονόμηση δαπανών από τόκους ύψους 7,4 εκατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατε ο ΑΔΜΗΕ σύναψε δανειακή σύμβαση ύψους 199 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Bank of China (Luxembourg) S.A. και Industrial and Commercial Bank of China Limited.

Τα παραπάνω δάνεια, συμπεριλαμβανομένου των δανείων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνολικού ύψους 270 εκατ ευρώ, έχουν συναφθεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Χάρη στις κινήσεις αυτές η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. από θέση ισχύος θα συνεχίσει να υλοποιεί το φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεών της, στο οποίο κεντρική θέση καταλαμβάνουν οι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.  

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με την διοίκηση, ο ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει έτσι τα κεφάλαια που απαιτούνται για να καλύψει τις λειτουργικές και επενδυτικές της ανάγκες για τα επόμενα χρόνια και διαθέτει ένα πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δανεισμού που, σε συνδυασμό με την ενεργητική διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων, ενισχύει το χρηματοοικονοομικό της προφίλ. 

Η ζήτηση για συμμετοχή από τράπεζες ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αναγνώρισαν εμπράκτως τη βελτίωση των προοπτικών του Διαχειριστή, προσφέροντάς του ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς που είναι αντιπροσωπευτικό του κόστους δανεισμού εφεξής. Έδωσαν έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητά μας να υλοποιήσουμε έγκαιρα τις κρίσιμες διασυνδέσεις με  κυριότερες τις δύο διασυνδέσεις με την Κρήτη, την επέκταση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων, αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων».

 

Διαβαστε επισης