Στην στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, αλλά και στα νέα κοινοτικά προγράμματα που θα αφορούν την χώρα μας στη βάση του νέου πλαισίου στήριξης της ΕΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην ομιλία του κατά την διάρκεια του δείπνου εργασίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών το βράδυ της Παρασκευής στη Λάρισα.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «την επόμενη επταετία η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από πολύ υψηλές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που υπολογίζονται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ» τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ ικανοποιητικό σε σχέση με την ευρύτερη συγκυρία.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σχοινάς είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει πια τόσες πολλές ανάγκες σε παραδοσιακές υποδομές σε τσιμέντο και άσφαλτο, αλλά έχει ανάγκη σε υποδομές κυρίως σε περιβαλλοντικά, ψηφιακά, αλλά και έργα στην έρευνα και στη τεχνολογία. «Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με αυτές τις χρηματοδοτήσεις της επόμενης επταετίας σε αυτό το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία» είπε.
Επίσης , όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στο σχέδιο για την απλοποίηση - όπως είπε - των διαδικασιών που αφορούν την υλοποίηση των έργων, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει ένα ενιαίο εγχειρίδιο για όλα τα ταμεία της ΕΕ, αλλά και μια ενιαία αρχή ελέγχου.
Αναφερόμενος στην θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ είπε ότι η χώρα θα πρέπει να αφήσει πίσω τις δύσκολες καταστάσεις, «να κοιτάξουμε το νέο κεφάλαιο που άνοιξε την 21η Αυγούστου με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια».
Μιλώντας για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής επιτροπής σημείωσε ότι με βάση το νέο πλαισίου της ΕΕ η Θεσσαλία έχει την δυνατότητα να περάσει στην ποιοτική εξαγώγιμη γεωργία, στην έρευνα και τεχνολογία, αλλά και να γίνει η περιοχή de facto μεταφορικός κόμβος.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης στην έντονη κρίση που πέρασε η ΕΕ το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας πως «αυτές οι πολυκρίσεις συγκλόνισαν την Ευρώπη, αλλά δεν την γκρέμισαν».
«Τώρα που τελείωσε η πυρόσβεση, τώρα που όλες οι χώρες βγήκαν από τα προγράμματα, πρέπει να φτιάξουμε την σκεπή» είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής και συμπλήρωσε: «Πρέπει να διορθώσουμε όλα αυτά που θα έπρεπε να είχαμε κάνει δέκα χρόνια πριν. Δεν αρκεί να έχουμε μια Κεντρική Τράπεζα που θα κόβει ένα ενιαίο νόμισμα και μετά ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα όπως είχαμε στην Ιρλανδία και στην Κύπρο που έφτασε να χρωστάει δέκα φορές παραπάνω από το κράτος. Δεν μπορεί να έχουμε μια ατελή οικονομική ένωση, όπου οι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρωζώνης να μην είναι συγχρονισμένοι. Όλα αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε και βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή καθώς όλες οι οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται σε ανάπτυξη».
Μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να είναι ολιστική και πως πρέπει η Ευρώπη να στραφεί σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.
«Πρέπει η Ευρώπη να γίνει τόπος ασύλου, όπου οι κατατρεγμένοι θα έχουν την βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα τους προστατεύσει. Όμως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιστρέφουν διότι η ΕΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί προσφυγικές ροές χωρίς όριο», είπε.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη σε γεωπολιτικές εξελίξεις, στις εξελίξεις σε ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το περιβάλλον είναι πολύ επιβαρυμένο και πως η κατάσταση δεν είναι καλή.
«Οι ΗΠΑ με την νέα κυβέρνηση του κ. (Ντόναλντ) Τραμπ, απομακρύνονται από την Δύση στο θέμα της ασφάλειας και στο θέμα του διεθνούς εμπορίου. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε αναταραχή και η Κίνα είναι ένας μεγάλος άγνωστος. Μέσα λοιπόν σε αυτό το επιβαρυμένο περιβάλλον η Ευρώπη προβάλλει ως η μόνη άγκυρα σταθερότητας σε έναν ωκεανό τρέλας», έκρινε.