Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στριμωχτεί και γεωπολιτικά και οικονομικά και πλέον βλέπει ότι μοναδική λύση είναι η προσέγγιση με τις ΗΠΑ.
Η στροφή στην Ισπανία είναι περιοσσότερο συμβολική και οικονομική και λιγότερο γεωπολιτική ως αντίβαρο στην ελληνογαλλική συμμαχία, αντίθετα με ότι θέλει να την παρουσιάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Η Ισπανία δεν είναι ούτε Γερμανία, ούτε Γαλλία, και μετά και στη στροφή της Ιταλίας στο πλευρό τη Γαλλίας, ουσιαστικά έχασε ένα σύμμαχο για τη Λιβύη.
Οι εκλογές στην αφρικανική χώρα όπως φαίνεται θα γίνουν και η Άγκυρα θα πρέπει να αποσύρει τους μισθοφόρους και τους "συμβούλους" της από τη Λιβύη.
Ωστόσο ο Ερντογάν δεν καταθέτει τα όπλα. Προσπαθεί να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και αν δεν πάρει τα F-16V παράλληλα με απενεργοποιούμενους του S-400 ή μεταφορά σε άλλη χώρα (Κατάρ, ή Αζερμπαϊτζάν) είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω. Πάντως είναι ερωτηματικό αν έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και γίνει σκληρή αντιπολίτευση ή αν θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα παραμονής στην εξουσία.
Η Τουρκία θα επιδιώξει να αποσυρθούν οι κυρώσεις του CAATSA, που είναι δύσκολο να γίνει, ή θα επιχειρήσει να τον παρακάμψει μέσω απευθείας γραμμής με το Τζο Μπάιντεν.
Η προσέγγιση με τις ΗΠΑ θα κινηθεί στο πλαίσιο ενός νέου διεθνούς συστήματος και όχι στο πλαίσιο των υπαρχόντων διεθνών θεσμών. Αυτό αποδεικνύεται και από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας που επιδιώκει πλήρη αυτονομία και κατασκευή εγχώριων οπλικών συστημάτων με μεταφορά τεχνογωνσίας.
Ωστόσο με ή χωρίς Ερντογάν η "Γαλάζια Πατρίδα" θα μείνει όπως και τα τουρκικά στρατεύματα σε Συρία, Ιράκ, Αφρική και Καύκασο (και Κύπρο) και οι επομένοι θα κληθούν να συνεχίσουν τις επεκτατικές βλέψεις.
Ετσι οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου θα συνεχιστούν στο μέλλον αλλά αποτελεί ερωτηματικό αν θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο για να τοποθετήσουν την Αθήνα στην "κλίνη του Προκρούστη" ή αν θα αρκεστούν σε μια φθορά μέσω προπαγάνδας και με ισχύ soft power για χρήση στο άμεσο μέλλον. Δείγμα αυτού είναι η μετονομασία του Αιγαίου σε "θάλασσα των νήσων", όπως έχουν κάνει εδώ και καιρό στη χρήση τουρκικών ονομάτων σε ελληνικά νησιά και νησίδες.