Χρηστικά

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τα χρέη του 2018


Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, χρεών που «δημιουργήθηκαν» το 2018, θα φέρει προσεχώς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο αλλαγών που θεσπίστηκαν για τον μηχανισμό, ο οποίος παρατάθηκε κατά ένα έτος, έως τις 31/12/2019.

Η σκέψη για ένταξη των χρεών που βεβαιώθηκαν εντός του 2018, «στροβίλιζε» στο μυαλό των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομίας εδώ και καιρό και τελικώς θα λάβει σάρκα και οστά. Επί της ουσίας, δίνεται μια νέα ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, να ρυθμίσουν τα χρέη τους στο σύνολό τους μέσω των προνομιακών διατάξεων (120 δόσεις) που προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα τεθεί εις γνώσιν των Θεσμών, κατά την επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη και ύστερα θα πάρει τον δρόμο της Βουλής, προς ψήφιση.

Πιο «φιλικός» προς τους δικαιούχους

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις που έλαβαν χώρα και την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία, γίνεται ακόμα πιο «φιλικός» προς τους δικαιούχους, καθώς προσφέρει ρύθμιση επί του συνόλου των χρεών, επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης και υπαγωγή οφειλών έως 300.000 ευρώ, αντί των 50.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή του υπουργείο Οικονομίας, στις 20 Δεκεμβρίου, αυξάνεται το όριο των οφειλών για τις οποίες μπορεί να τηρηθεί απλοποιημένη (δηλ. αυτοματοποιημένη) διαδικασία ρύθμισης, με τυποποιημένη πρόταση ρύθμισης και τυποποιημένη αξιολόγηση βιωσιμότητας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μια fast-track διαδικασία.

Επίσης μία από τις βασικές τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που εμπεριέχεται στην τροπολογία, είναι η επέκταση της δυνατότητας ένταξης περισσότερων οφειλετών για να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Νόμου και καταλαμβάνει τόσο τους οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το δημόσιο τομέα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των οφειλών τους, όσο και οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για την συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
 

Διαβαστε επισης