Επιχειρήσεις

Στον «αέρα» τα αποτέλεσμα για την Φερεγγυότητα των Ασφαλιστικών


Η στιγμή της εκτεταμένης δημοσιοποίησης και διαφάνειας που απαιτεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο Solvency II (τρίτος Πυλώνας) έφτασε. Ο ασφαλιστικός κλάδος, δηλώνει σε συνέντευξη της στο Sofokleousin.gr η Μυρτώ Χαμπάκη, Senior Manager, Risk Management Services Crowe SOL αναμένει για πρώτη φορά την δημοσιοποίηση απαιτούμενης Έκθεσης για την Φερεγγυότητα και την Χρηματοοικονομική Κατάσταση, τη γνωστή SFCR  (Solvency and Financial Condition Report) η οποία λόγω μεγάλου μεγέθους, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών εταιριών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αξίζει να σημειωθεί παρουσιάζει η διαχείριση της πληροφορίας που θα προκύψει από την SFCR και η μετατροπή της από τον κλάδο σε σε εργαλείο ανάπτυξης εργασιών και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

- Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία δημοσίευσης της SFCR;

Οι solo ασφαλιστικές εταιρίες στην παρούσα φάση, εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της SCFR  και την δημοσιοποίηση της την 20η Μαΐου. Οι όμιλοι έχουν ένα επιπλέον χρονικό περιθώριο δημοσιοποίησης μέχρι την 1η Ιουλίου. Τα χρονικά περιθώρια δημοσιοποίησης θα μειώνονται κατ’ έτος μέχρι το 2020 , και θα φτάσουν για τις μεν solo εταιρίες την 7η Απριλίου κάθε έτους ενώ για τους Ομίλους την 19η Μΐου κάθε έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SFCR, βάσει της σχετικής Π.Ε.Ε. 105/12.12.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος, ελέγχεται και από νόμιμους ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία, όπου ο ελεγκτής συντάσσει έκθεση ελέγχου στην οποία παρέχει εύλογη διασφάλιση (reasonable assurance) και διατυπώνει την επαγγελματική του γνώμη για την χρηματοοικονομική κατάσταση της ασφαλιστικής εταιρίας. Ειδικά για φέτος, μέσω των μεταβατικών διατάξεων της εν λόγω πράξης δύναται να συνταχθεί έκθεση ευρημάτων από την διενέργεια προσυμφωνημένων διαδικασιών.

- Ποιες είναι οι πληροφορίες που θα δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό με το πολυαναμενώμενο reporting για το Solvency II ;

Το άρθρο 38 του Ν.4364/2016, εισάγει μια νέα μορφή παρουσίασης και δημοσίευσης των απαιτούμενων από τις ασφαλιστικές εταιρίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιοποιούν σε ετήσια βάση την Έκθεση για την Φερεγγυότητα και την Χρηματοοικονομική Κατάσταση.

Η  SFCR περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιγραφή της δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, τους κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρίας, την διάρθρωση του   Διοικητικού Συμβουλίου, τους ελεγκτές και τους επόπτες της ενώ παράλληλα θα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε ανασκόπηση των Οικονομικών Καταστάσεων της κατά το έτος αναφοράς (2016).

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της SFCR είναι ότι περιλαμβάνει στοιχεία διαφάνειας που δεν ήταν ανακοινώσιμα στο ευρύ κοινό στο παρελθόν, και αφορούν στις εκτεταμένες πληροφορίες για το Σύστημα Διακυβέρνησης. Σε αυτή την ενότητα περιγράφονται αναλυτικά οι δομές και τα όργανα διοίκησης της εταιρίας καθώς και οι σχετικές γραμμές αναφοράς, ενώ διευκρινίζονται οι ρόλοι και τα καθήκοντα των διαφόρων διευθύνσεων.

Παράλληλα, ενημερώνεται το ευρύ κοινό για το κατά πόσο τα στελέχη που ακούν διοίκηση πληρούν τις απατήσεις για το Ήθος και την Καταλληλότητα, ενώ παράλληλα αναλύεται και η στρατηγική διαχείρισης κινδύνων και η όλη διαδικασία από την αναγνώριση μέχρι την τελική δημοσιοποίηση τους. Γίνεται επίσης αναφορά στις τέσσερις βασικές λειτουργίες της εταιρίας (Αναλογιστική, Διαχείριση Κινδύνων, Κανονιστική Συμμόρφωση και Εσωτερικό Έλεγχο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του Προφίλ Κινδύνου της κάθε εταιρίας όπου παρουσιάζεται διεξοδικά η συγκέντρωση, η μείωση και η ευαισθησία των κινδύνων που αντιμετωπίζει  κατά τη διενέργεια των εργασιών της.

Η SFCR περιλαμβάνει επίσης περιγραφή των στοιχείων ενεργητικού καθώς και των τεχνικών προβλέψεων της ασφαλιστικής εταιρίας, τη διάρθρωση και την ποιότητα των ιδίων κεφαλαίων της, τις Ελάχιστες Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (MCR) αλλά και τις Απαιτήσεις Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ν. 4364/2016 παρουσιάζει η απαίτηση αναφοράς του ακριβούς ποσού τυχόν μη συμμόρφωσης με τις Ελάχιστες Κεφαλαιακές α\Απαιτήσεις (MCR) ή τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις Φερεγγυότητας (SCR), το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από επεξηγήσεις για τα αίτια, την  κάλυψη του και τα μέτρα αποκατάστασης του.

Οι  ασφαλιστικές εταιρίες υποχρεούνται, σε περίπτωση σοβαρών εξελίξεων που επηρεάζουν σημαντικά τη συνάφεια των δημοσιευθέντων πληροφοριών της SFCR, να δημοσιεύουν εκ νέου τις επίκαιρες πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν. Οι εκθέσεις για την Φερεγγυότητα και την Χρηματοοικονομική κατάσταση.

- Ποιες ήταν οι προκλήσεις στην όλη διαδικασία διαμόρφωσης των αναφορών για το Solvency II;

Η όλη διαδικασία για την σύνταξη και τον έλεγχο της Έκθεσης για την Φερεγγυότητα και την Χρηματοοικονομική Κατάσταση, ήταν αρκετά πολύπλοκη για τον κλάδο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αφιερώθηκαν σημαντικοί χρηματικοί και παραγωγικοί πόροι για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος ενώ έπρεπε να συνεργαστούν για την επίτευξη του,  ομάδες αναλογιστών, ορκωτών λογιστών και ειδικών συμβούλων  επιχειρήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι υψηλές προδιαγραφές των εν λόγω απαιτήσεων.  Σημαντική ήταν και η ανάγκη για την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των εταιριών, ούτως ώστε να δημιουργείται η κατάλληλη και ποιοτική πληροφορία για την σύνταξη της εν λόγω αναφοράς.

Η φετινή χρονιά όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν η χρονιά των «παιδικών ασθενειών» που προκύπτουν από την έκταση και την διαφοροποίηση των νέων νομοθετικών απαιτήσεων. Η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις θα γίνεται  όπως είναι λογικό όλο και πιο κατανοητή με την πάροδο του χρόνου λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης της απαιτούμενης κουλτούρας κινδύνου από τον κλάδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχείριση της πληροφορίας που θα προκύψει από την SFCR και η μετατροπή της από τον κλάδο σε σε εργαλείο ανάπτυξης εργασιών και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του.