Μπορεί το σκάνδαλο της Volkswagen να μην προκάλεσε κανέναν απολύτως θάνατο ή τραυματισμό, ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρόκειται να λάβει πολύ σκληρά μέτρα στην αντιμετώπιση του σκανδάλου σε σχέση με αυτά που θα επιβληθούν σε άλλες δύο βιομηχανίες τα σφάλματα των οποίων έχουν όντως στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.
Όπως είχε γνωστοποιηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα, ο γερμανικός όμιλος VW επί σειρά ετών τοποθετούσε στα οχήματα του ομίλου ένα παραποιημένο λογισμικό το οποίο εμφάνιζε χαμηλότερες τιμές για τους εκπεμπόμενους ρύπους προκειμένου να περνάει τα περιβαλλοντικά τεστ.
Οι εκπομπές όμως των ρύπων αυτών, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ πάνω από το όριο των ρυθμιστικών αρχών, δεν είχαν κάποια επιβάρυνση στην υγεία.
Αντίθετα, τα οχήματα της General Motors είχαν ελαττωματικές μίζες που οδήγησαν σε τουλάχιστον 124 θανάτους.
Ακόμη, τα οχήματα της Toyota είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο με αθέμιτη επιτάχυνση η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα.
Ωστόσο, καμία από τις δύο εταιρείες δεν χρειάστηκε να δηλώσει ένοχη, αλλά η Volkswagen μπορεί και να χρειαστεί να το κάνει εάν κατηγορηθεί για εγκληματική συμπεριφορά και θέλει να φτάσει σε διακανονισμό, σύμφωνα με δικηγόρους που ειδικεύονται στο εν λόγω αντικείμενο.
Πλέον, ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα υπουργείο δικαιοσύνης το οποίο φαίνεται έτοιμο να κυνηγήσει τις εταιρείες, με πρόστιμα δισεκατομμυρίων, και πιθανά τα ίδια τα στελέχη.