TECHin

Στο στόχαστρο των Αρχών η Amazon για φοροδιαφυγή


 Στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή φαίνεται να μπαίνει πλέον και η εταιρία Amazon, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφορούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εταιρεία είχε συνάψει συμφωνία με τις Αρχές του Λουξεμβούργου για την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείρισή της. 

Ειδικότερα, υπάρχει η υποψία ότι η χαμηλή φορολόγηση που έχει επιβληθεί στην Amazon επέτρεψε στην εταιρεία να αναπτυχθεί με ραγδαίο ρυθμό και να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Στο πλαίσιο συνεδρίου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν, ένας από τους επικεφαλής του τμήματος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στενός συνεργάτες Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επισήμανε ότι η Ε.Ε. στοχοποιεί περιπτώσεις και μεθόδους που υπονομεύουν τον θεμιτό ανταγωνισμό. Ο Κούπμαν είναι υπεύθυνος για την περίπτωση φοροαποφυγής, στην οποία ενεπλάκη η Apple.

Σημειώνεται, όπως μεταδίδει το fortunegreece. gr, ότι τον Αύγουστο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να καταβάλει στις Αρχές της Iρλανδίας 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους. Για την περίπτωση της Amazon, ο κ. Κούπμαν δήλωσε ότι υπάρχει εσωτερική μορφή χρηματοδότησης της εταιρείας, που της επιτρέπει να αναπτύσσεται ταχύτατα.Ηδη, μετά το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Apple για μη καταβληθέντες φόρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι έρχεται η σειρά της Amazon αλλά και της Mc Donald’s να μπουν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, καθότι έχουν συνάψει συμφωνία ευνοϊκής φορολογικής μεταρρύθμισης με το Μεγάλο Δουκάτο.

Την ίδια ώρα, απώλειες 5,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταγράψει ενδεχομένως η Ε.Ε.από φόρους που δεν έχουν καταβάλει η Facebook και η Google το διάστημα 2013 – 2015 σύμφωνα με έκθεση.

Ο συντάκτης της έκθεσης, ευρωβουλευτής,  Πάουλ Τανγκ σημειώνει ότι «οι ψηφιακές πολυεθνικές ελαχιστοποιούν το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ε.Ε. κατευθύνοντας όλα τα έσοδα σε κράτη-μέλη με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο».

Η συγκεκριμένη έκθεση επικεντρώνεται στις Facebook και Google, διότι οι δύο εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ιρλανδικών ρυθμιστικών αρχών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεσή του την εν λόγω έκθεση, ενώ η Google πληρώνει φόρους για το 9% των εσόδων της εκτός της Ε.Ε, το ποσοστό αυτό μειώνεται περίπου στο 0,82% εντός της Ε.Ε. Όσον αφορά το Facebook, οι φόροι επί των κερδών εκτός της Ε.Ε υπολογίζονται μεταξύ 28% με 34%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εντός της Ε.Ε. εκτιμάται στο χαμηλό 0,03% με 0,10%, γεγονός που οδηγεί σε υψηλή απώλεια φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι πολυεθνικές που κινούν τις υποψίες καθώς τοποθετούν τα κέρδη τους σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας να υποβληθούν στο φορολογικό καθεστώς της χώρας όπου καταγράφουν τις περισσότερες πωλήσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κούπμαν, που φιλοξενεί το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, από τις 300 υπό εξέταση εταιρείες, η Ε.Ε. θα δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες που δρουν σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, πλήττοντας σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους ανταγωνιστές τους. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν περιορισμένες δυνατότητες και επιθυμούν να επικεντρωθούν σε φορολογικές συμφωνίες που προσέδωσαν «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» σε μία εταιρεία εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Ερευνα έχει ξεκινήσει η Ε.Ε. εναντίον και της Fiat, της Starbucks και της Engie, ενώ επίκειται έρευνα που εξετάζει τη νομιμότητα του φορολογικού προγράμματος που προσέφερε το Βέλγιο σε 30 πολυεθνικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υπαχθούν σε ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια συναντήθηκε με την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ την περασμένη εβδομάδα, λίγους μήνες αφότου η χώρα αυστηροποίησε τη φορολογική της πολιτική για τις επιχειρήσεις.