Άμυνα & Διπλωματία

Στο στόχαστρο της Τουρκίας 4+1 περιοχές για θερμό επεισόδιο


Στο στόχαστρο της Τουρκίας βρίσκονται 4+1 περιοχές πρόκλησης θερμού επεισοδίου εντός της ελληνικής επικράτειας, στις "γκριζαρισμένες περιοχές" ειδικότερα και στην Κύπρο.

Δεν είναι τυχαία η κλιμακούμενη αύξηση των προκλήσεων μέσω δηλώσεων κυρίως από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια και από άλλους υπουργούς και αξιωματούχους της Άγκυρας. Έτσι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιχειρήσουν κάποια ενέργεια με επίκεντρο, ερευνητικό πλοίο ή γεωτρύπανο.

Η εύκολη περίπτωση για όλους, Ελλάδα, Τουρκία, Ευρώπη και ΗΠΑ είναι η Αγκυρα να επαναλάβει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Εκει θα επιχειρήσει με γεωτρύπανο και θα δοκιμάσει πάλι τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Η κινηση μπορεί να γίνει είτε στην υφαλοκρυπίδα των κατεχομένων είτε μεσα σε οικόπεδο της ΑΟΖ της Λευκωσίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένονται και τρομερές εξελίξεις, εκτός και αν η Τουρκία ξεκινήσει πραγματικά την εξόρυξη πετρελαίου οπότε εκεί αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα.

Η δεύτερη περίπτωση είναι το Κεντρικό Αιγαίο, μια νέα σχετικά περιοχή για τουρκικές προκλήσεις με ερευνητικά όπου θα φανεί μέχρι σε ποιο επίπεδο θα κλιμακώσει σχετικά με τις αποστάσεις από ελληνικά νησιά. Σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένονται δραματικά γεγονότα, διότι με δηλώσεις οι Τούρκοι θα πανηγυρίσουν ότι έκαναν "έρευνες" στη "Θάλασσα των Νήσων",  όπως λένε το Αιγαίο για μην έχει ελληνικό όνομα, η δε ελληνική πλευρά θα υποβαθμίσει το γεγονός όπως έκανε και το 2020 και όλα "μέλι γάλα" και πάμε παρακάτω.

Η τρίτη περίπτωση είναι στην ευρύτερη περιοχή Ρόδου-Μεγίστης και νοτιότερα, όπως είχε κάνει το 2020 αλλά ένα βήμα περισσότερο, στην περιοχή αυτή είτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είτε στο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ όπως συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο, είτε κοντά στο σημείο που ενώνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία έχει πολλές επιλογές να προκαλέσει.

Εκεί, αν τελικά την επιλέξει, μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε ερευνητικό είτε γεωτρύπανο και αναλόγως πώς θα τη συμφέρει θα δράσει για την περιοχη αυτή όλες οι προβλέπεις είναι διακινδυνευμένες διότι μια χώρα που κινείται με βάση τα παζάρια είναι πιθανό κάνει ο,τιδήποτε.

Η τέταρτη και διπλή περίπτωση είναι η Τουρκία να επιλέξει να προκαλέσει νοτίως της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας (μέσα ή εξω από τα οικόπεδα) είτε στην ελληνική περιοχή που η ίδια η Άγκυρα έχει "δώσει" στη Λιβύη μέσω του τουρκολιβικού συμφώνου.

Βέβαια μπορεί να πάει και στην "καθαρή" λιβική περιοχή οπότε και σε εκείνη την περίπτωση η πρόκληση θα είναι μικρής εντάσεως, αν όμως επιχειρήσει στις άλλες δύο τότε με τη συμμετοχή και της Λίβυης η κατάσταση θα γίνει προβληματική.

Επισημαίνεται ότι πρωθυπουργός με την πλευρά Χάφταρ είναι ο Φάτι Μπασάγκα, υπουργός εσωτερικών με την κυβέρνηση Σάαρατζ, φίλα προσκύμενος στην Άγκυρα, ενώ και ο πρωθυπουργός της Τρίπαλης Αμπντελχαμίντ Ντμεϊμπά είναι και αυτός φίλος της Τουρκίας και συνεχιστής της πολιτκής Σάαρατζ.

Επίσης στολίσκος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης από την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας (που έγινε μαζί με το τουρκολιβικό μνημόνιο) γεγονός που κάνει φανερά τα συμφέροντα της Άγκυρας στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Διαβαστε επισης