Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί στην αγορά η ξαφνική κατάρρευση της μετοχής της MIG, η οποία βυθίστηκε στο limit down (-30%), με συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων. Αυτή την ώρα είναι βρέθηκε "κλειδωμένη" - υπάρχουν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης στο -30%, ενώ δεν υπάρχει κανένας αγοραστής.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ αποδίδουν τη μεγάλη πτώση στις πληροφορίες για τη δυσχερή οικονομική θέση που βρίσκεται ο όμιλος, δυσκολευόμενος να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του.
Ο προβληματισμός για τις προοπτικές του εντάθηκε με αφορμή την είδηση ότι το fund CVC υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της θυγατρικής Vivartia, που είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος στον κλάδο τροφίμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, το προσφερόμενο τίμημα εξαγοράς είναι πολύ μικρότερο από τη λογιστική αξία κτήσης και αν υπάρξει deal η MIG θα εγγράψει μεγάλη ζημία.
Μία άλλη σημαντική πτυχή είναι τα χρέη του μητρικού ομίλου MIG, τα οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνουν πλέον την τρέχουσα αγοραία αξία των θυγατρικών και των άλλων συμμετοχών της.
Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις στον όμιλο MIG και η επιδιωκόμενη πώληση θυγατρικών του (Vivartia, Attica Group, HSW κλπ) ενδιαφέρουν και επηρεάζουν άμεσα την Τρ. Πειραιώς,η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG και βασικός πιστωτής του ομίλου. Για να πουληθούν η Vivartia και άλλες θυγατρικές, θα απαιτηθούν μεγάλα "κουρέματα" στις δανειακές υποχρεώσεις του. Εν τοιαύτη περιπτώσει το μεγαλύτερο βάρος θα επωμισθεί η Τρ. Πειραιώς, αναγκαζόμενη να διαγράψει απαιτήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αν οι εταιρείες αυτές πουληθούν με χαμηλά τιμήματα, η μητρική εταιρεία δεν θα είναι σε θέση καλύψει και να αποπληρώσει το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων - με πρώτο "θύμα" την Τρ. Πειραιώς