Αγορές

Στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, μετά το ράλι στις ασιατικές αγορές χάρη στην αισιοδοξία για την κινεζική οικονομία, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών έδωσαν θετική ώθηση.

Πιο αυστηροί έγιναν οι πιστωτικοί κανόνες των τραπεζών της Ευρωζώνης για όλες τις κατηγορίες δανείων στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες θα συνεχίσουν να γίνονται πιο αυστηροί για τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι συνολικοί όροι των τραπεζών, που έχουν συμφωνηθεί στις συμβάσεις δανείων, έγιναν πιο σφιχτοί στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις, με πιο αυστηρές απαιτήσεις ενεχύρων και μεγαλύτερα επιτοκιακά περιθώρια, ιδιαίτερα για τα πιο επικίνδυνα δάνεια. Οι γενικοί όροι έγιναν αυστηρότεροι και για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά. Η ζήτηση δανείων ή χρήσης πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις μειώθηκε περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό τραπεζών να αναφέρει μείωση παρά αύξησή τους.  Η ζήτηση για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης συνέχισε να συμβάλλει σε μία αύξηση της ζήτησης, αν και η συμβολή αυτή ήταν μικρότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τα αποθεματικά ρευστότητας που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα. Η ζήτηση για επενδυτικά δάνεια μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να αυξάνεται στο τέταρτο τρίμηνο του 2020. Για τις καταναλωτικές πιστώσεις και τα άλλα δάνεια σε νοικοκυριά, ένα καθαρό ποσοστό των τραπεζών κατέγραψε μείωση της ζήτησης μετά από μία περιορισμένη αύξησή της στο προηγούμενο τρίμηνο. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και καταναλωτική πίστωση στηρίχθηκε από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, ενώ η χαμηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να περιορίζει τη ζήτηση. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες αναμένουν αύξηση της καθαρής ζήτησης επιχειρηματικών δανείων και καταναλωτικών πιστώσεων, ενώ αντίθετα αναμένουν μείωση της καθαρής ζήτησης στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) συνέβαλαν στο να γίνουν πιο αυστηροί οι πιστωτικοί κανόνες και οι όροι για τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στις ΗΠΑ, η υποψήφια υπουργός Οικονομικών και  πρώην πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αναμένεται να πει στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ότι η χώρα κατευθύνεται σε μεγάλη ύφεση, εκτός εάν προβεί σε μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει το NBC News. "Ούτε ο εκλεγμένος Πρόεδρος, ούτε εγώ, προτείνουμε αυτό το οικονομικό πακέτο χωρίς να αναγνωρίζουμε το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε μεγάλες ενέργειες. Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι τα οφέλη θα ξεπεράσουν κατά πολύ το κόστος", θα δηλώσει η Γέλεν.

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν 0,6% υψηλότερες τον Δεκέμβριο. Συνολικά για το 2020 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% από το 2019. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, υποχώρησε 0,7% σε ετήσια βάση και ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία. Η ετήσια πτώση οδηγήθηκε από την αρνητική κίνηση των τιμών σε ρούχα και παπούτσια (-5,4%), ενώ ακολούθησαν οι επικοινωνίες (-3,4%).

Οι βρετανικές επιχειρήσεις ζήτησαν σήμερα τη χορήγηση ενός άλλου πακέτου 7,6 δισεκατομμυρίων λιρών (10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο έκτακτης κυβερνητικής βοήθειας, λέγοντας ότι δεν μπορούν να περιμένουν την κατάθεση του προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, τον Μάρτιο, για να μάθουν αν θα λάβουν και άλλη οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η μεταλλευτική Rio Tinto ανακοίνωσε αύξηση 2,4% στις αποστολές σιδηρομεταλλεύματος, χάρη στη βιομηχανική δραστηριότητα σε έναν κορυφαίο καταναλωτή, την Κίνα

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 408.08 μονάδες, χάνοντας 0.15%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,595.15 μονάδες, με πτώση 0.21%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 σχεδόν αμετάβλητος άγγιξε τις  6,714.60 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,821 μονάδες, με βουτιά 0.2%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,598.61 μονάδες, διολίσθησε 0.33%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,439.5 μονάδες, με πτώση 0.26%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,200 μονάδες, πέφτοντας 0.66%.