Τρεις αυξήσεις επιτοκίων, τον Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο από 25 μονάδες βάσης ανά μήνα, «βλέπει» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Goldman Sachs. H αμερικανική τράπεζα ανεβάζει τον πήχη του τελικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% από το 3,5% που ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να κάνει "διάλειμμα" ή να πατήσει προσωρινό φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων.
H πρόσφατη τραπεζική περιπέτεια της Credit Suisse που κλόνισε τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει την Goldman Sachs στο συμπέρασμα-που καταγράφηκε σε προηγούμενη έκθεσή της, ότι οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ θα έβαζαν«χαλινάρι» στις αυξήσεις επιτοκίων. Οι τελευταίες άλλωστε, αποδείχθηκε ότι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην τραπεζική θύελλα που ξέσπασε πριν εβδομάδες και έχει προκαλέσει μείζονα ζητήματα σε κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, διέψευσε την Goldman Sachs και άλλους φορείς που έβλεπαν περιορισμό των επιτοκίων. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, ωστόσο, επέμενε ότι η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει φτάσει στο τέλος της και εκτιμούσε ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,5%.
Εως και σήμερα τα παραπάνω, καθώς αναθεώρησε τις εκτιμήσεις και πλέον «βλέπει» ότι το τελικό επιτόκιο θα ανέβει κι άλλο, στο 3,75%. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης της Goldman Sachs, τα πρόσφατα στοιχεία, οι δηλώσεις αρκετών στελεχών της διοίκησης της ΕΚΤ αλλά και η υποχώρηση των ανησυχιών για την υγεία του τραπεζικού κλάδου δίνουν περιθώριο στην ΕΚΤ να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική.
Εστία ανησυχίας ο δομικός πληθωρισμός
Σημείο αναφοράς για τις επιλογές της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια αποτελεί αναμφίβολα ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει ισχυρός και ενισχύει τις φωνές εκείνες στη Φρανκφούρτη-κυρίως τα «γεράκια»- που ζητούν περαιτέρω αυξήσεις. Ο συνολικός πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat από 8,5% τον Φεβρουάριο.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, παρά την πτώση αυτή, ο δομικός πληθωρισμός - ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αναδεικνύοντας την επιμονή των υψηλών τιμών κυρίως στον τομέα τον τροφίμων.