Χρηστικά

Στο 1,43 δισ. οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων


Αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι θα επιταχυνθεί ως τα τέλη της χρονιάς η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, ως το τέλος Αυγούστου έχουν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 1,85 δισ. ευρώ. Επιπλέον, διατέθηκε ρευστότητα ύψους 152 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων, συνολικά δηλαδή 2,01 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τους συμψηφισμούς των υποχρεώσεων μεταξύ του Κράτους και των τρίτων, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 1,43 δισ. ευρώ. Κριτήριο για την κατανομή των ποσών στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αποτέλεσε η δυνατότητα άμεσης απορρόφησης της χρηματοδότησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Από το ποσό αυτό εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εξοφλήθηκαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων καθαρού ποσού (μετά τη διενέργεια συμψηφισμών) 88 εκατ. ευρώ

 Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης τον μήνα Απρίλιο ανέρχονταν σε 5,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί ο ρυθμός αποπληρωμής τους και θα μειωθούν σημαντικά ως το 2017.

Οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τον ESM, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυνατότητα απορρόφησης πόρων από τους φορείς.

Τα ποσά χρηματοδοτήσεων για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων εκταμιεύονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ισόποση αύξηση των εσόδων (είσπραξη επιχορηγήσεων από το κράτος) και αύξηση των πληρωμών τους. Σε δημοσιολογιστική βάση επέρχεται αντίστοιχη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες, καθιστώντας την όλη διαδικασία δημοσιονομικά ουδέτερη.