Τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία σε έως και σε 120 δόσεις ξαναζεσταίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών κατόπιν πλήθους αιτημάτων που υποβάλλονται καθημερινά, από φορολογούμενους που αδυνατούν να εξοφλήσουν χρέη σε έως και 24 ή 48 δόσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση συνολικά, θα υποχρεωθούν να προβούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπό το βάρος και της αυξητικής πορείας των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία, το ύψος των οποίων έχει υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ.
Την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ζητούν μετ΄ επιτάσεως όλοι οι μικρομεσαίοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και μισθωτοί, ώστε να απαλλαγούν από τον βραχνά και τις απειλές των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών της Εφορίας.
Υπέρ της μεγάλης ρύθμισης συνηγορούν επίσης και εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι θα είναι ένα καλό προεκλογικό ατού για το κυβερνητικό κόμμα, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ακρίβεια.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι από τα χρέη των 113 δισ. ευρώ, μόλις ένα μικρό ποσοστό κάτω του 5% είναι σε κάποια ρύθμιση, ενώ τα υπόλοιπα χρέη είναι εκτός ρυθμίσεων και… περιμένουν τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εντός των ρυθμίσεων είναι χρέη ύψους, μόλις 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οφειλές ύψους 107,5 δισ. ευρώ, είναι εκτός ρυθμίσεων, γεγονός που προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται, επίσης, πως εκείνοι που κατά κύριο λόγο αδιαφορούν για τις ρυθμίσεις, είναι οι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι καταφέρνουν και ξεφεύγουν από τα αναγκαστικά μέτρα της Εφορίας, καθώς έχουν φροντίσει και έχουν μεταβιβάσει όλα τους τα περιουσιακά τους στοιχεία σε πρόσωπα, τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συνυπόχρεα και συνεπώς δεν υπόκεινται σε αναγκαστικά μέτρα.
Εκατομμύρια οι οφειλέτες
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των οφειλετών προς την Εφορία ανέρχεται σε 4.240.749 άτομα, ή οι μισοί φορολογούμενοι.
Από αυτούς, οι 2.020.050, ή το 25% είναι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ οι υπόλοιποι, είτε έχουν μικρά ληξιπρόθεσμα χρέη είτε δεν έχουν ακόμη στοχοποιηθεί από τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Ο αριθμός των οφειλετών που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη της λήψης αναγκαστικών μέτρων, είναι αυξημένος σε σχέση με τον μήνα Αύγουστο (2.015.850 ΑΦΜ), που δείχνει την κινητοποίηση των φοροεισπρακτόρων της Εφορίας.
Επίσης, σε 1.387.239 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις αποδοχών, καταθέσεων ή και ακινήτων, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 8.863 ΑΦΜ, σε σχέση με τον Αύγουστο.