Διεθνή

Στην Αργεντινή, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, αποτίνοντας φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα (1976-1983), παραλλήλισε την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο κράτος της Λατινικής Αμερικής με την αιματηρή καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν.

Μιλώντας σε μνημείο στο Ρίο δε λα Πλάτα, στο Μπουένος Άιρες, ο κ. Σολτς είπε πως η σκέψη του πηγαίνει «στους νέους και στις νέες που σκοτώνονται τώρα στο Ιράν όταν υψώνουν το ανάστημά τους διεκδικώντας την ελευθερία τους και καλύτερη ζωή».

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή εκτιμάται πως δολοφονήθηκαν από 7.000 ως 30.000 άνθρωποι. Πολλοί σκοτώθηκαν στις λεγόμενες πτήσεις του θανάτου, όταν άνθρωποι του στρατιωτικού καθεστώτος τους πέταγαν από αεροπλάνα.

Στο μνημείο, ο καγκελάριος Σολτς συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων, που δεν ενημερώνονταν ποτέ επίσημα για το τι συνέβη στους δικούς τους μετά τις εξωδικαστικές εκτελέσεις.

«Το γεγονός ότι δικτατορία σημαίνει ανθρώπινα δεινά, καταπίεση και θάνατο, αυτό είναι πολύ απτό εδώ, και το διαπιστώνουμε σήμερα παντού στον κόσμο», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Τα γεγονότα στην Αργεντινή, συνέχισε ο κ. Σολτς, θυμίζουν πως κανένας δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την ελευθερία. «Είναι καθήκον μας να εγγυηθούμε πως θα αφήσουμε τέτοιες περιόδους πίσω μας».

Η μη κυβερνητική οργάνωση HRANA (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», την ίδρυσαν ιρανοί εξόριστοι στις ΗΠΑ το 2009), υπολόγισε στην πιο πρόσφατη έκθεσή της χθες Κυριακή ότι τουλάχιστον 527 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, πριν από τέσσερις και πλέον μήνες.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα αναλυτικό απολογισμό των θυμάτων των διαδηλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν ταραχές υποκινούμενες από εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις της HRANA.

Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων ήταν ο θάνατος νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στο Ιράν για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Ο κ. Σολτς αναμενόταν χθες βράδυ να μεταβεί στη Χιλή, τον δεύτερο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Βραζιλία.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Σολτς