Ελλάδα

Στη Βουλή η χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο


Καλύτερη, έγκαιρη αλλά και οικονομικότερη πρόσβαση στην ποιοτική και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για σπάνια νοσήματα και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες, πρότειναν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι φορέων ασθενών, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο.

Έμφαση επίσης δόθηκε από τους φορείς, στην ανάγκη πρόληψης και σωστής ενημέρωσης των ασθενών, στη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα, στην ηλεκτρονική και όχι χειρόγραφη συνταγογράφηση, καθώς και στην εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Μαρίας Τριανταφύλλου, ότι στη Γερμανία όπου υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα, μειώθηκαν οι ακρωτηριασμοί κατά 80%.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, παθολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και αναπληρώτρια ειδική γραμματέας του Δ.Σ. του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», τόνισε την ανάγκη άμεσης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, καθώς και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για σπάνια νοσήματα.

«Τίποτα από όσα είπατε δεν θα περάσουν απαρατήρητα. Θα αποτελέσουν υλικό για τη δουλειά μας ώστε να καταλήξουμε σε ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό αποτέλεσμα που θα προσεγγίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το φάρμακο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας, πρότεινε και έγινε δεκτό να ενσωματωθούν στο κείμενο της διακομματικής επιτροπής και οι προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για δημόσιο και δωρεάν φάρμακο, πλήρη αποζημίωση των φαρμάκων και εμβολίων σε όλους τους ασφαλισμένους, κατάργηση κάθε πληρωμής ή συμμετοχής στα φάρμακα και κατάργηση των εισφορών του κλάδου υγείας για τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει εξάμηνο ορίζοντα για να ολοκληρώσει το έργο της και να καταλήξει σε πόρισμα.