Χρηστικά

Στη γκρίζα ζώνη χρέη προς τον ΕΦΚΑ άνω των 30 δισ.


Νέα έκρηξη των οφειλών στο γ' τρίμηνο του 2023 - Οι δυσκολίες που συναντά το ΚΕΑΟ για να εισπράξει παλαιά και μεγάλα χρέη

Στη γκρίζα ζώνη χρέη βρίσκονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, τα οποία είναι ηλικίας τουλάχιστον 10 ετών και εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν οι οφειλέτες και να εισπραχθούν.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) η οποία καταγράφει και νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία ξεπέρασαν τα 47 δισ. ευρώ και βαδίζουν προς τα 50 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 το συνολικό ποσό των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, διαμορφώθηκε στα 47,17 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 622,4 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Από την ανάλυση των οφειλών προκύπτει, ότι  από τα χρέη των 47,17 δισ. ευρώ, το 33,74% ή ποσό 15,91 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους, δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 66,26% ή ποσό 31,25 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

Διαπιστώνεται επίσης ότι:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.742.773 οφειλέτες (75,90% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
  • Το 89,08% των οφειλετών (2.045.319 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας.
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 94.798 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ (14,13°% του τρέχοντος υπολοίπου).
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ. Πρόκειται για 2.605 οφειλέτες οι οποίοι χρωστάνε το 23,60% του υπόλοιπου οφελών ή ποσό ύψους 11,13 δισ. ευρώ.

Δύσκολη η είσπραξή τους

Το γεγονός ότι χρέη άνω των 30 δισ. ευρώ, είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 10 ετών και 11,1 δισ. ευρώ προέρχονται από μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, έκαστος είναι εξαιρετικά δύσκολη η είσπραξή τους.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών δεν αγγίζονται ούτε από κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, αφού έχουν φροντίσει να διασφαλιστούν, μεταβιβάζοντας σε τρίτους τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Καθώς τα μεγάλα χρέη δεν είναι εισπράξιμα, το ΚΕΑΟ στρέφει την προσοχή του στα φρέσκα και μικρά χρέη, που αφορούν βασικά ενεργές επιχειρήσεις και στόχος είναι η αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής το Κ.Ε.Α.Ο. εφαρμόζει το μέτρο της αναστολής της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ.

Το μέτρο αυτό, που ισχύει από 30/10/2019, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, εφαρμόζεται σε οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.

Επιβάλλεται κυρίως σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής.

Πέραν του περιορισμού της συσσώρευσης οφειλών, σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής είναι η συγκέντρωση φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την διασφάλιση της εισπραξιμότητας των οφειλών.

keao

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα