Αγορές

Σταθερά στο "κόκκινο" οι αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από το εμπόριο και την αρνητική έκβαση που δείχνει να παίρνει η επικείμενη σινο-αμερικάνικη συμφωνία.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν και σήμερα πτώση, καθώς η αρχική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δείχνει να λαμβάνει παράταση για το 2020, με το τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ να δημιουργούν νέα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε ψήφισμα στήριξης τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, με το Πεκίνο να αντιδρά. Αν το πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράψει σε νόμο τα ψηφίσματα του Κογκρέσου, η Κίνα θα αντιδράσει έντονα και οι αναλυτές θεωρούν πως θα τινάξει στον άερα τη συμφωνία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ενδεχομένως να καθυστερήσει μέχρι το 2020, με την Κίνα να ζητά κατάργηση δασμών που υιοθέτησε, προηγουμένως, η Ουάσινγκτον.

Επίσης είναι διατεθειμένη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να απαντηθούν οι βασικές ανησυχίες της κάθε πλευράς με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, και θα προσπαθήσει να καταλήξει στη «φάση 1» της συμφωνίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αυτό συμβαδίζει με τα συμφέροντα της Κίνας και των ΗΠΑ, και όλου του κόσμου», σημείωσε ο Γκάο. Ερωτηθείς για τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις και εάν αυτά σχετίζονται με το αίτημα της Ουάσινγκτον να αγοράσει η Κίνα περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα καθώς και με το θέμα άρσης των δασμών, δήλωσε ότι δεν είχε περισσότερες πληροφορίες να αποκαλύψει πέρα από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να επικοινωνούν και ότι «οι εξωτερικές φήμες δεν ευσταθούν».

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ εντείνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία διαταράσσοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και πλήττοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν άφησαν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ίσως υπογράψουν μια συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου όταν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 156 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων δώρα για την εορταστική περίοδο, όπως ηλεκτρονικά, αλλά και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.

Σε ομιλία του στο Πεκίνο χθες βράδυ, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη ‘φάση 1’ της συμφωνίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο πρόσωπα που παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από φόρουμ που διοργάνωσε το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο Λιου, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας στις συνομιλίες για το εμπόριο, δήλωσε σε έναν από τους συμμετέχοντες, ότι είναι «μπερδεμένος» με τα αμερικανικά αιτήματα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση μπορεί να ολοκληρωθεί η ‘φάση 1’ μιας συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Πρώην Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουέι Τζιανγκούο δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο όπου πρωτοξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος. «Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή και να ακυρώσουμε όλους τους δασμούς», επεσήμανε ο ίδιος στο περιθώριο του φόρουμ του Bloomberg. Ο Γουέι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη «φάση 1» της συμφωνίας, υπό το φως της πίεσης στην αμερικανική και την κινεζική οικονομία καθώς τραβά σε μάκρος η εμπορική διαμάχη. «Τώρα, ο ίδιος ο Τραμπ είναι ενήμερος για τις ανάγκες των (επικείμενων αμερικανικών) εκλογών και η αμερικανική οικονομία έχει επίσης υποστεί μεγάλες απώλειες», δήλωσε. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας σε φάσεις».

Σήμερα, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook) έκανε γνωστό πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με τον βραδύτερο ρυθμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις αφήνουν στις κεντρικές τράπεζες την ανάκαμψη των επενδύσεων. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% --που είναι ο χαμηλότερος 10ετίας-- φέτος και το επόμενο έτος, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «ψαλιδίζοντας» την πρόβλεψη του 3% που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο. Μικρή μόνο παρηγοριά αποτελεί η πρόβλεψη του Οργανισμού ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί οριακά στο 3% το 2021, αλλά και αυτό μόνο αν περιορισθούν μία σειρά κινδύνων, από τους εμπορικούς πολέμους έως μία απρόσμενη μεγάλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, στη συνεδρίαση τους τον επόμενο μήνα, είναι πιθανόν να παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τα μέσα του 2020, με τη Ρωσία, που δεν είναι μέλος του Οργανισμού, να στηρίζει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για σταθερές τιμές του αργού ενώ η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στο χρηματιστήριο.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το αμερικάνικο υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν στις 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τις 22 Ιουνίου. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, ενισχύθηκε κατά 3.500 στις 221.000. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 3.000 στο 1,7 εκατομμύρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου.

Στα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα, κάλεσμα ενότητας απηύθυναν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά της διάσκεψης που έλαβε χώρα στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι. Τα πρακτικά, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνουν πως αφέθηκε στην άκρη το διχαστικό, έως τότε, ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης. Για τις οικονομικές προοπτικές, επισημάνθηκε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα για το αν η οικονομική αδυναμία της ευρωζώνης θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, συμφώνησαν να περιμένουν για να δουν πως θα εξελιχθεί το όλο εγχείρημα, αφού τα  μέτρα δράσης, με μειώσεις επιτοκίων και φθηνά δάνεια στις τράπεζες, θέλουν χρόνο για να δείξουν αποτελέσματα. Κλείνοντας, στα πρακτικά σημειώνεται πως η παγκόσμια ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο παρέμειναν αδύναμα το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο ήταν υποτονικό λόγω των εμπορικών εντάσεων και της πιο χαμηλής ζήτησης από την Ασία.

Επίσης, οι γερμανικές αρχές ανταγωνισμού παίρνουν μέτρα για να υποχρεώσουν κολοσσούς του κλάδου της αυτοκίνησης να εγκαταλείψουν  τις μονοπωλιακές πρακτικές τους, αφού μεγάλα πρόστιμα θα επιβληθούν στην BMW, στην Volkswagen και στη Daimler, σε μορφή κυρώσεων και προς αποτροπή νέων παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Ώθηση από τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβε η Γερμανία, αποφεύγοντας την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, οι γερμανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από το αδύναμο ευρώ και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, παρά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Συνολικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, μετά από πτώση 1,3% το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές της Γερμανίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο μετά από άνοδο 5,3% τους πρώτους τρεις μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές στη Γαλλία κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,1% σε ετήσια βάση

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς τα άνω, σε 62,725 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα στη διάρκεια της κρίσης και έως τον Δεκέμβριο του 2018, με το ισπανικό κράτος να συνεισφέρει από τα ταμεία του τα 42,561 δισ. από αυτά τα χρήματα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 402.45 μονάδες, με απώλειες 0.34%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 3.681,45 μονάδες. 

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7.238,86 μονάδες, χάνοντας το 0,33% της αξίας μου.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13.145,45 μονάδες, με πτώση 0,1%.   

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.881,21 μονάδες, διολίσθησε κατά 0,22%.

Ο ιταλικός FTSE MIB  διαμορφώθηκε στις 23.280,5 μονάδες, με βουτιά 0,31%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.211 μονάδες, αφού απώλεσε το 0,16% της αξίας του.