Χαμηλότερος από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ακόμη και μετά και την νέα αύξηση που ετοιμάζεται για φέτος.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι ούτε παράξενη ούτε αφύσικη η έλλειψη προσωπικού που υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κλάδοι της παραγωγής και των υπηρεσιών στη χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι είτε μεταναστεύουν είτε προτιμούν να μην εργάζονται παρά να λαμβάνουν τις ελάχιστες αποδοχές.
Οι αυξήσεις που προτείνουν οι εργοδότες κυμαίνονται από 3,5% έως και 5%, ενώ αύξηση 16,4% εισηγείται η ΓΣΕΕ.
Ειδικότερα, τη χαμηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού προτείνει το κρατικό ΚΕΠΕ, το οποίο θεωρεί ότι με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού και του ΑΕΠ το ποσοστό της μεταβολής θα πρέπει να είναι 3,5%, που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 27,3 ευρώ για να διαμορφωθεί σε 807,3 ευρώ.
Συγκρατημένες αυξήσεις, οι οποίες να είναι κοντά στο 3,5% αλλά όχι παρακάτω, προτείνουν οι μικρομεσαίοι εργοδότες, ΓΣΒΕΕ και ΕΣΕΕ.
Χαμηλό ποσοστό προτείνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ΣΕΒ, τοποθετώντας τον πήχη στο 4% που σημαίνει αύξηση 31,2 ευρώ και τις κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται σε 811,2 ευρώ.
Υψηλότερη αύξηση 5% εισηγείται ο ΣΕΤΕ που σημαίνει αύξηση κατά 39 ευρώ και τον νέο κατώτατο στα 819 ευρώ. Σημειώνεται πως ο τουρισμός είναι ο κατ΄ εξοχήν κλάδος που αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης εργατικού δυναμικού, λόγω των χαμηλών αμοιβών.
Επίσης το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προτείνει αύξηση των κατώτατων αποδοχών κατά 6% και τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στο ποσό των 826,8 ευρώ, αλλά η αύξηση αυτή να συνδυαστεί και με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μην επιβαρυνθεί το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
Η ΓΣΕΕ από την πλευρά τη, προτείνει γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στο ποσό των 908 ευρώ ή κατά 128 ευρώ ή 16,4%.
Επειδή, αποκλείεται να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΓΣΕΕ, η μέγιστη αύξηση που θα εγκρίνει η κυβέρνηση θα είναι κοντά στο 6-6,5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση θα είναι το 6,4%, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 50 ευρώ και τον μικτό κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στο ποσό των 830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
Άλλωστε η διαδικασία προβλέπει πως οι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς εισηγούνται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου και ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Ξανά στους χαμηλότερους της Ευρώπης
Ωστόσο και μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι στις τελευταίες θέσεις των χωρών με τις χαμηλότερες βασικές αποδοχές.
Ακόμη και αν διαμορφωθεί στο ποσό των 830 ευρώ, η Ελλάδα, θα είναι στη 15η θέση της λίστας των χωρών της ΕΕ.
Στην πρώτη θέση είναι το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.571 ευρώ, ακολουθεί η Ολλανδία με 2.183 ευρώ και η Ιρλανδία με 2.146 ευρώ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση με τα 830 ευρώ, πίσω από την Κροατία, όπου ο βασικός μισθός είναι 840 ευρώ, τη Λιθουανία με 924 ευρώ, ενώ ξεπερνά τη Εσθονία που έχει κατώτατο μισθό 820 ευρώ, την Τσεχία με 764 ευρώ τη Ρουμανία με 663 ευρώ και τη Βουλγαρία με 477 ευρώ.