Διορθωτικές αλλαγές για να αποτραπεί ο εκτροχιασμός του σχεδίου «Ηρακλής» συμφωνήθηκαν μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών, με αφορμή τη διαμόρφωση των όρων για το δεύτερο κύκλο του σχεδίου, που έχει στόχο τη μείωση των δεικτών «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, με μεγάλες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων που θα καλύπτοναι μερικώς από κρατικές εγγυήσεις.
Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει δύο μεγάλες αλλαγές στο σχέδιο «Ηρακλής», οι οποίες δεν θα εφαρμοσθούν μόνο στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος, αλλά θα ισχύσουν και για τις τιτλοποιήσεις της αρχικής φάσης. Τις αλλαγές θα πρέπει να εγκρίνει και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, στο πλαίσιο των διαδικασιών για τις κρατικές ενισχύσεις. Ειδικότερα,
- Το πρώτο και εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα για τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που τιτλοποιούνται είναι ότι αποδεικνύονται πολύ πιο αργοί από τις αρχικές προβλέψεις οι ρυθμοί ανάκτησης των οφειλών μέσα από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, τόσο εξαιτίας των δυσκολιών που προβλέπεται να δημιουργήσει η πανδημία, όσο και των γενικότερων προβλημάτων που εξακολουθούν να παρατηρούνται στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Αυτό δημιουργούσε πολύ σοβαρό κίνδυνο για τις εταιρείες διαχείρισης των δανείων: Με βάση το νόμο για το σχέδιο «Ηρακλής» είναι υποχρεωμένες να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους ανακτήσεων εντός 24 μηνών. Σε περίπτωση απόκλισης μεγαλύτερης του 20% από το στόχο, αρχικά μπλοκάρονται οι αμοιβές τους και, ακολούθως, κινδυνεύουν να αποβληθούν από τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων. Για να περιορισθεί αυτός ο κίνδυνος, συμφωνήθηκε ότι η περίοδος χάριτος θα επεκταθεί από 24 σε 36 μήνες.
- Το δεύτερο πρόβλημα, που παγίως αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, και τώρα «στοιχειώνει» και τις εταιρείες διαχείρισης των δανείων που τιτλοποιούνται με το σχέδιο «Ηρακλής», είναι ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών στους πλειστηριασμούς παραμένει «αναιμικό». Ο κίνδυνος για τις εταιρείες διαχείρισης είναι να μένουν στα αζήτητα τα ακίνητα που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, εκτροχιάζοντας τις ανακτήσεις. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα λογιστικά (διότι στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζεται πλήρως με αυτό τον τρόπο), η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης των δανείων να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που βγάζουν «στο σφυρί», όπως ακριβώς κάνουν και οι τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν τρία στα τέσσερα ακίνητα που οι ίδιες βγάζουν σε πλειστηριασμό.
Σημειώνεται ότι η δεύτερη φάση του σχεδίου «Ηρακλής» σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί από την άνοιξη, αμέσως μόλις εξαντληθούν οι κρατικές εγγυήσεις του πρώτου σχεδίου. Συνολικά, το σχέδιο θα καλύψει δάνεια αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, που θα τιτλοποιηθούν με κρατικές εγγυήσεις ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ.