Διεθνή

Στα €170 δισ. η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών


Η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 24% της συνολικής περιουσίας του πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας, σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού Trend, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό νέο τεύχος του, με τίτλο "Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί".

Στην κορυφή του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Αυστριακών βρίσκονται οι ιδιοκτήτες της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Volkswagen», η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, της οποίας η περιουσία φέρεται να αυξήθηκε σε 39 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που ανέρχονταν το 2017.

Ακολουθεί, στη δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Red-Bull», Ντίτριχ Μάτεσιτς με 12,47 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κάτοχος της εταιρείας «Novomatic» Γιόχαν Γκραφ με 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια οι κληρονόμοι της μεγάλης αλυσίδας σούπερμαρκετ Καρλ Βλάσεκ με 5,36 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην πέμπτη θέση εμφανίζεται η οικογένεια Σβαρόφσκι, των γνωστών κρυστάλλων, με 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η περιουσία σε… ακτίνες

Όπως τονίζεται στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών αποτελούν συμμετοχές σε επιχειρήσεις καθώς και τα ακίνητά τους, ενώ λόγω της καλής εξέλιξης μέσα στους τελευταίους μήνες στις αγορές κεφαλαίου και της ανόδου της αξιολόγησης των επιχειρήσεων και των τιμών των ακινήτων, έχουν αυξηθεί αισθητά οι μεγάλες περιουσίες.

Το Πανεπιστήμιο της αυστριακής πόλης Λίντς είχε δημοσιεύσει παλαιότερα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι 80.000 πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή αυτό το σχεδόν 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτουν πάνω από 470 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, όπως διαπίστωνε η έκθεση «Wealth Report Europe» της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Bär, που για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια, στην Αυστρία υπάρχει μια εξαιρετικά άνιση κατανομή πλούτου, καθώς τα δύο πέμπτα της ιδιωτικής περιουσίας βρίσκονται στην κατοχή του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού.

Οπως τονιζόταν στην έκθεση, η περιουσία στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και κατανέμεται ολοένα και πιο άνισα, με την Αυστρία να καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου, αφού το 40% της συνολικής περιουσίας βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Ακολουθούσε στη δεύτερη θέση η Γερμανία όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης πλούτου, σε ποσοστό 15% ή χαμηλότερο, φέρονταν να καταγράφονται σε Βρετανία, Ελλάδα και Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις